A Hungarikumok Gyűjteménye újabb öt taggal gazdagodott

A Hungarikum Bizottság Budaörsön tartotta soron következő ülését, amelyen az a döntés született, hogy gróf Széchenyi István szellemi hagyatéka, a Zsolnay porcelán és kerámia, a 100 tagú cigányzenekar, a Gundel-örökség, valamint a Pick téliszalámi is a hungarikumok sorába emelkedhet.


Budaörsön, a Kürt Zrt. központjában tartotta ülését a Vidékfejlesztési Minisztérium Hungarikum Bizottsága. A Kürt-adatmentés egyébként nemrég nyerte el a hungarikum címet.  Most gróf Széchenyi István szellemi hagyatéka, a Zsolnay porcelán és kerámia, a 100 tagú cigányzenekar, a Gundel-örökség, valamint a Pick téliszalámi kapta meg ezt az elismerést. A hungarikumok gyűjteménye a határozatok által 34-re bővült.

 

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, a Hungarikum Bizottság elnöke a sajtótájékoztatón

 

Fazekas Sándor

A Magyar Értéktár is gyarapodott, méghozzá hat értékünkkel. Ezek a magyar akác, a magyar akácméz, az Ajka Kristály, a höveji csipke, a tárogató, valamint a Nagycenk és Kiscenk között található Széchényi-hársfasor.


Az akác mindennapi életünk része, a belőle készült méz pedig a világszerte ismert magyar méhészet csúcsteljesítménye - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. A höveji csipke ma is élő hagyomány, a Széchényi-hársfasor pedig egyedülálló, talán a legrégebbi magyar fasor, amely 250 éve díszíti a tájat - tette hozzá a Hungarikum Bizottség elnöke.

 

-tk-