A Hungarikum Bizottság újabb magyar értékeket vett fel a hungarikumok körébe

Tápiószentmártonban tartotta testületi ülését a Hungarikum Bizottság. Fazekas Sándor elnök, vidékfejlesztési miniszter ismertette a 2014. január 30-án meghozott döntéseket.


 

Fazekas Sándor: Ismét bővült a hungarikumok listája és a Magyar Értéktár

 


A halasi csipke, a Kürt Adatmentés, a kalocsai fűszerpaprika-őrlemény és a kalocsai népművészet (írás,hímzés,pingálás) - a Hungarikum Gyűjtemény 4 új eleme.  Szintén bejelentették, hogy a kiemelkedő nemzeti értékként kezelt Magyar Értéktár 6 új elemmel bővült:
Hungarikum,

  •     gróf Széchenyi István szellemi hagyatéka
  •     a Zsolnai Kulturális Negyed
  •     Gundel Károly gasztronómiai és vendéglátó ipari öröksége a Gundel Étteremmel együtt
  •     a klasszikus magyar nóta
  •     a 100 tagú cigányzenekar művészi és hagyományőrző teljesítménye
  •     az Ilcsi szépítő füvek natúrkozmetikai termékek

Lezsák Sándor Országgyűlés alelnöke tavaly decemberben a szántóföldi kertészeti kultúrák jövője című konferencián úgy fogalmazott: a makói fokhagymának rendkívül jó esélye van, hogy bekerüljön a hungarikumok közé. Ám a  Hungarikum Bizottság 2014-es első, januári ülésén erre még nem került sor.

Elhangzott: a testület jóváhagyta a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatására kiírt 144 milliós pályázatot is.


A hungarikumról:

A közösségi oltalom alatt álló hungarikum különleges, egyedi, jellegzetes, csak Magyarországra jellemző dolog, amelyről a magyarok ismertek a világban. A magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény, ami 2012. július 1-el lépett hatályba pontosan meghatározza, hogy mi is számít hungarikumnak.