A Hungarikum Bizottság tovább bővítette a Hungarikumok Gyűjteményét

A Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint mostantól a csabai kolbász, a hízott libából előállított termékek, a tokaji aszú és a Béres-csep is a Hungarikumok sorába lépett. A hungarikum gyűjtemény immár húsz tagot számlál.

A Hungarikum Bizottság székesfehérvári ülésén, 2013. szeptember 24-én döntött a lista bővítéséről. Az eseményen elhangzott: a vidékfejlesztési tárca keretein belül működő szervezet költségvetési forrásból pályázati támogatást nyújt a hungarikumokhoz kapcsolódó kutatómunkához, az értékek feltárásához és megismertetéséhez.

 

Négy termékkel bővült a hungarikumok gyűjteménye




Emellett a nemzeti értékeket nyilvántartó Magyar Értéktár is bővült. Az értéktárba felvették Puskás Ferenc életművét, a szikvizet, a KÜRT adatmentést, a magyar operettet, és a fröccsöt – jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, a Hungarikum Bizottság elnöke. Horváth Zsolt értéktár-koordinációs megbízott az értéktárbizottságok és a Hungarikum Klubok munkájáról beszélt.

Fazekas Sándor

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, a Hungarikum Bizottság elnöke jelentette be az új Hungarikumokat és Magyar Értékeket



Gyaraky Zoltán, a bizottság titkára a védjegy pályázatról számolt be. A bizottság kiválasztotta a hungarikum tanúsító védjegy megalkotására kiírt pályázat nyertesét, akinek alkotása a jövőben védjegyként fog szolgálni. A nyertes pályázaton a Szent Korona szerepel, a védjegyet a védjegyszabályzat elfogadását követően vezetik be.

 

hungarikum védjegy

A testület kiválasztotta a hungarikum tanúsító védjegy nyertes grafikai pályázatát




Dr. Cser-Palkovics András polgármester elmondta: „Kiemelkedő jelentőségű a város életében és nagy megtiszteltetés, hogy a Hungarikum Bizottság Székesfehérváron ülésezett.  A magyar nemzeti értékek kiválasztása és megőrzése fontos feladat, hiszen ezek is erősítik a nemzeti öntudatot.

 

Forrás: VM

 

-tk-