A Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé Erdélyben is népszerű

A Vajdaság után Erdélybe utazott Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé főszervezője, Bora Imre és a rendezvény gasztronómiai házigazdája, Prohászka Béla. Marosvásárhelyen a televíziónak nyilatkozva bemutathatták a rendezvényt a határon túli érdeklődők számára is.

 

Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé

A Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé 2014. júniua 12-15. között kerül megrendezésre Békéscsabán

 

Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé főszervezője, Bora Imre

Az Erdélyi Magyar Televízió "Metszet" című műsorában a műsorvezető, Bodó Előd Barna arról számolt be, hogy az ország uniós csatlakozása óta az erdélyiek és a Magyarországon élők rendszeresen látogatják egymás rendezvényeit, bár fesztiválturizmusról még korai lenne beszélni. Azt tekintették át a műsorban, hogy melyek azok a rendezvények, amelyek erősítik  a magyar-román határ mentén élők kapcsolatát.

Határon túl nagy népszerűségnek örvendenek a Békés megyei Gasztronómiai rendezvények, az ínyenc ételek és italok tömegesen vonzzák a romániai látogatókat. A műsorban megszólaltatottak kimeleték a jó szervezést és a hangulatot.
Prohászka Béla
A Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé nem csak Magyarországon, de a határ menti települések magyarjai körében is népszerű rendezvény. Itt nem csak a hagyományos Dél-Alföldi ételeket kóstolhatja meg a látigató, hanem számos kulturális és szórakoztató programon is részt vehet. A  június 12. és 15. között megrendezendő fesztivál fő célja Békéscsaba és Békés megye nevezetességeinek, látványosságainak minél szélesebb körben való megismertetése, valamint a nemzetközi kapcsolatok erősítése és a magyar gasztronómiai hagyományok ápolása.

Bora Imre főszervező az Erdélyi Magyar Televíziónak elmondta: az első év sikere után már látták, hogy folytatni kell és egy nagyszabású gasztronómiai rendezvényt kell kialakítani belőle. "Remélhetőleg még hosszú évekig tudjuk szervezni ezt a 14 éves múltra visszatekintő fesztivált, amelyre több tízezer ember kíváncsi határon innen és túl" - mondta, hozzátéve, hogy ez egy nagyon fontos város-, és megyei marketing is Békésben. Hiszen a fesztiválra látogatók nem csak az ottani programokon vesznek részt, hanem felkeresik a helyi értékeket, látványosságokat is.

Prohászka Béla, a Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé gasztronómiai házigazdája Marosvásárhelyen elmondta: "Ha nincsenek meg a kapcsolatok, akkor nincsenek értékek". A Magyar Nemzeti Hungarikumok és Értékek Szövetsége ápolja ezeket a kapcsolatokat és így az értékeket is, amelyekből Erdélyben is nagyon sok található.

A mesterszakács szerint egy település, egy megye, egy ország életében fontos, hogy milyen gasztronómiai kínálatot nyújt. A gaszroturizmushoz azonban nem csak az ételek kóstolása tartozik hozzá: a Csülök és Sörfesztiválon minden este a magyar zenei élet nagyágyúi lépnek színpadra, és kulturális műsorokból sem lesz hiány. Emellett Kárpát-medence Nemzeti Értékei és Hungarikumai Kiállítás és Vásár is bemutatásra került a műsorban, ahová Erdélyből is érkeznek kiállítók.