XVIII. Karcagi Birkafőző Fesztivál

XVIII. Karcagi Birkafőző Fesztivál
Június 24-25-én Karcagon, a Múzeumparkban kerül megrendezésre immár 18. alkalommal a Karcagi Birkafőző Fesztivál, melynek keretében az érdeklődők megkóstolhatják a nagy múltú karcagi birkapörköltet.
A karcagi birkapörkölt 2013-ban került be a Hungarikumok Gyűjteményébe. A tradicionális karcagi birkapörkölt öntöttvas lábasban készül, melyben megtalálható az állat minden ehető része. A „karcagi” jelző elsősorban nem a helyszínt, hanem a főzési módra utal. Ez az állat húsának eleinte víz hozzáadása nélküli pörkölését, szinte sütését és az előzetesen megperzselt fejjel, körmökkel, valamint a pacallal és belsőségekkel történő együttfőzését jelenti.Karcagi Birkafőző Fesztivál - forrás: Facebook
 
Tavaly több mint 250 bográcsban főtt birkapökölt


A szervezők a 2016. évi fesztiválon a hagyományos birkafőző versenyen az "igazi" birkapörkölttel, hagyományőrző programokkal, népművészeti kirakodóvásárral, kézműves élelmiszerek vásárával várják a visszatérő és az új vendégeket. A fesztivál idei díszvendégi Mohács városa lesz, valamint a fellépők között szerepel az Irigy Hónaljmirigy, Vastag Csaba és Gájer Bálint.


/T.D.