Vince-napi hagyományok Somlószőlősön

Vince-napi hagyományok Somlószőlősön
A Vince-napi hagyományokat elevenítik fel a Somló-hegyen január utolsóelőtti szombatján. A borászok védőszentjének napja alkalmából borverseny, bortúra és koncert várja az érdeklődőket.
A második Vince-napi borünnepre január 21-én kerül sor a Somlói Dűlők Egyesülete szervezésében, mintegy 25 családi pincészet részvételére számítanak. A nyilvános borversenyen a családi pincészetek, köztük a Vári-Kovács Pince, a Balogh Családi Pince és a Söth Pince 2016-os évjáratú kézműves borai vesznek részt. Délelőtt bortúrán vehetnek részt a vállalkozó kedvűek, ezt követi majd a délutáni Vince vesszőáldás majd a babos-káposztás csülökvacsora és az esti zenei program a Balkán Fanatik jóvoltából.


Vince-napi borverseny és bortúra lesz Somlószőlősön
Vince-napi borverseny és bortúra lesz Somlószőlősön


A hatfős zsűri tiszteletbeli elnöke Györgykovács Imre somlói borász lesz, tagjai között képviselteti magát a szakma, a gazdák és a közönség is. Szent Vince napja a borászok termésjósló napja. Ezen a napon figyelik meg a szőlősgazdák és a borászok a szőlőtőkét, a szőlővesszőkön a rügyeket, így következtetnek a termés bőségére. A gazdák a rendezvényre egy-egy szőlővesszőt is magukkal hoznak, amelyet nemzetiszínű szalaggal feldíszítve vízbe tesznek, és amelyet a helyi lelkész megáld./T.D.