Huszadik Csabai Kolbászfesztivált október végén

Huszadik Csabai Kolbászfesztivált október végén
Október 28. és 31. között tartják a jubileumi, immár 20. Csabai Kolbászfesztivált, ami a szokásosnál kicsit nagyobb lesz. Tavalyi kolbásztöltő-verseny létszámát 150-el múlták felül, így 750 csapat méri össze a tudását.
Idén fotókiállítással is várják az érdkelődőket, ahol az elmúlt húsz év pillanatképeit állítják ki, illetve megjelentetik A csabai című könyvet is. A kiadvány egyfajta helytörténeti könyv lesz, amelyet bolti forgalomban nem, csak a fesztivál idején lehet megvenni. Az volt a cél, hogy megismertessék a fesztiválra érkezőkkel, miért éppen a békési megyeszékhelyen jöhetett létre a csabai kolbász és miért őrzik a mai napig a kolbászkészítés hagyományát a helyiek. 


20. Csabai Kolbászfesztivál


A négynapos rendezvényre 90-100 ezer látogató érkezik, amelynek 40-50 százaléka turista. Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere elmondta, hogy az önkormányzat dolgozik azon, hogy prémiumtermékké fejlesszék a csabai szárazkolbászt. Békéscsabán 50-60 kisvállalkozás abból él, hogy kolbászt gyárt. A termékből Csehországba és Szlovákia szállítanak nagyobb mennyiségben - árulta el. A fesztivál színvonalát emelik majd világhírű fellépők is. A Csabai Kolbászfesztiválra húsz év alatt 57 országból 1,5 millió vendég érkezett; tízezer gyúrócsapat 100 tonna húsból 100 kilométernyi kolbászt készített. /T.D.