Hungarikumok is megjelennek az idei Anna-bál ételkínálatában

Hungarikumok is megjelennek az idei Anna-bál ételkínálatában
A 192. Anna-bál ételkínálatát idén a hagyományőrzés mellett az újszerűség jellemzi, könnyű, de ugyanakkor tartalmas ételeket kínálnak a bál vendégeinek.
Tóth József, aki 2012 óta készíti az Anna-bál ételkínálatát, elmondta, hogy a július 29-i bálra 500 adag menüt készítenek el, melyet 7 helyszínen tálal majd fel mintegy 70 felszolgáló. Az ételek elkészítése 3-4 napot vesz igénybe, a hideg előételeket már a rendezvényt megelőző szerdán összeállítják. Szezonális alapanyagokat használnak az ételekhez, miközben hűek maradnak a hagyományos konyhához. A menüsorban olyan hungarikumok is feltűnnek, mint a libamáj és a mangalica, de 80 kilogramm szarvashúst is felhasználnak az ételekhez.


A 192. Anna-bál ételkínálatában szezonálios alapanyagokat használnak, ugyanakkor hungarikumok is feltűnnek
A 192. Anna-bál ételkínálatában szezonálios alapanyagokat használnak, ugyanakkor hungarikumok is feltűnnekAz első Anna-bált 1825. július 26-án tartották Szentgyörgyi Horváth Fülöp János balatonfüredi fogadójában, a házigazda leánya tiszteletére. Az ifjú Anna Krisztina azon az estén ismerkedett meg későbbi férjével, Kiss Ernő huszárkapitánnyal, az 1848-49-es szabadságharc aradi tábornok vértanújával. Az Anna-naphoz legközelebb eső szombaton rendezett balatonfüredi bálok, ahol a bálkirálynőt 1862 óta aranyalmával is jutalmazzák, hamar országos hírűvé lettek, a nemzeti öntudat zsinóros dolmányokban, gyöngyös pártákban is kifejezésre jutott.


MTI/T.D.