Hungarikum Ünnep a Márton napi liba jegyében

A Magyar Nemzeti Múzeum kertjében 2013. november 15-17. között Márton napi Hungarikum Ünnepet rendeznek. A gasztroorgazmus mellett kultúrális programok, újborok, és gyermekprogramok is várják az érdeklődőket.

A Márton napi Hungarikum Ünnep ünnepélyes megnyitójára pénteken 17.00 kerül sor a nagyszínpadon, ahol Sántha Péterné alpolgármester , Vass Imre országgyűlési képviselő a Józsefvárosi Önkormányzat képviseletében megnyitják a rendezvényt jelképező első újboros hordót. Külön megtiszteltetés, hogy a megnyitón Rogán Antal V. kerületi polgármester,országgyűlési képviselő is részt vesz.

Márton napi Hungarikum Ünnep

Minden résztvevőnek egy finom pohár forralt borral/ fűszeres forró almakoktéllal kedveskednek a szervezőkA Magyar Nemzeti Múzeum kertjében tartandó fesztiválon gyermek műsorokkal, kézműves foglalkozásokkal is készülünk a legkisebbek számára, ahol többek között, elkészíthetik saját őszi színekben pompázó lampionjukat. A rendezvényen megtalálható lesz a Kultúra Főutcája, ahol színi társulatok, könyvkiadók, kézművesek mutatkoznak be, illetve a Kultúrzsibi, ahol antik régiségekre tehetnek szert a látogatók. Továbbá a Borudvaron, a Pálinkateraszon és a Sörkertben a felnőttek megízlelhetik magyar termelőink zamatos nedűit, a Termelői vásáron és Márton ünnepi Konyhájában pedig különleges, alkalomhoz illő ételeit. Többek között a tökös-libás muffint, liba burgert és a borban áztatott libamájat is.

November 15.-én, pénteken borítsuk együtt fényárba a Magyar Nemzeti Múzeum kertjét! Hozd el Te is saját készítésű Márton napi lampionod, légy részese a hagyománynak és gyönyörködj a látványban! A Márton napi Hungarikum Ünnep résztvevői szombaton díjtalanul tekinthetik meg a Magyar Nemzeti Múzeum állandó kiállításait. A teljes rendezvény ingyenesen látogatható. A hungarikumok szerelmeseinek kötelező!Program:


2013.11.15. Péntek:
14:00 A rendezvény megnyitása
17:30 Beke Ambrus gitárelőadása
18:00 Keresztes Noémi énekesnő – Jazz, Blues, Soul és Funk hullámain
19:00 Bulyáki Ferenc és Szalay István duett
19:00 A Nemzeti Múzeum Dísztermében: Klasszikusok a Vajda Gipsy Koncertzenekar előadásában
Műsoron: Rossini, Bizet, Liszt Ferenc, Offenbach, J. Strauss, Brahms művei
Művészeti vezető: Vajda Barnabás, a Magyar Rádió és Televízió cselló szólistája, a Magyar Köztársaság Bronz Érdemkereszttel kitüntetett művésze
Sztárvendég: Furudate Yukako hegedûművész (Japán)
20:00 Kovács Gigi énekesnő
20:15 Nédó Olga, hegedűvirtuóz, a Magyar Vöröskereszt Kulturális Nagykövete
20:30 Felly K, amerikai-magyar énekesnő egyenesen New Yorkból

18:00-21:00 – Borítsuk együtt fényárba a Nemzeti Múzeum kertjét! Hozd el Te is saját készítésű Márton napi lampionod, légy részese a hagyománynak és gyönyörködj a látványban! 18:00 és 21:00 óra között minden résztvevőnek egy finom pohár forralt borral/ fűszeres forró almakoktéllal kedveskedünk! Az est folyamán a legötletesebb lámpást értékes nyereményekkel jutalmazzuk! Hogy megalapozzuk a hangulatot, a Nemzeti Múzeumot fényfestéssel világítjuk meg a rendezvény teljes időtartama alatt!

 

A Márton napi Hungarikum Ünnep2013.11.16. Szombat:
Műsorvezető: Rákóczi Feri
13:00 Bárka Színház – Hajda Valéria énekes produkciója
13:00 A Nemzeti Múzeumban: Leskó Andrea néprajzkutató muzeológus: Ne csak együnk, igyunk is! (az újborhoz kapcsolódó előadás)
13:30 Új Színház – Dörner György gitárelőadása
14:00 A Nemzeti Múzeumban: Dr. Lengyel Ágnes néprajzkutató igazgató előadása
Szent Márton köpönyege - hagyományok, népszokások, "libaságok"
14:00 Karpule Ferenc hegedűművész
14:30 Jack Karaoke - Játékos vetélkedők,Táncverseny a közönség bevonásával
15:00 A Nemzeti Múzeumban: Dr. Kövecses Varga Etelka néprajz-régészet szakos muzeológus előadása: Márton-napi hagyományok
(Márton életrajz, országos rendezvények, Márton útja, európai kitekintés, gasztronómia)
16:00 Mike Trott gitárelőadása
16:30 Private Colt Band
18:00 Dunakanyar Hangja Tehetségkutató Énekverseny Döntősei

A Nemzeti Múzeum állandó kiállításai szombaton ingyenesen látogathatóak!

2013.11.17. Vasárnap:
10:30 Bon-bon Matiné
11:00 Felnőtt Szülők Iskolája
11:30 Új Színház – Dörner György gitárelőadása
12:00 Mező Tibor (TabuTv) és tanítványai
14:00 Jack Karaoke – Játékos vetélkedők, Táncverseny a közönség bevonásával
15:30 Polly – Populáris Dallamok
16:00 Bulyáki Ferenc és Szalay István duett
17:30 Mike Trott gitárelőadásaA rendezvényen a Kultúra Főutcáján, a Tropicarium Budapest standjánál, a Népmese Múzeum standjánál állandó ingyenes gyermek és színházi-, Márton Ünnepi Konyhájában pedig állandó gasztroprogramok várják a kilátogatókat. Az autók szerelmeseit pedig az Álomautó Múzeum csodás járművei bűvölik majd el.

 

-tk-