Hamarosan hungarikummá válhat a magyar gulyásleves - Interjú Prohászka Béla MNHSZ alelnökkel

Hamarosan hungarikummá válhat a magyar gulyásleves - Interjú Prohászka Béla MNHSZ alelnökkel
Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakácsot, a Magyar Nemzeti Hungarikumok és Értékek Szövetségének alelnökét arra kértük, elemezze az MNHSZ Sziget fesztiválon való jelenlétét.
 

Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács, a Magyar Nemzeti Hungarikumok és Értékek Szövetségének alelnöke

Az eredeti magyar gulyásleves szürkemarhából készül magyar zöldségekkel, magyar fűszerpaprikávalA Sziget Fesztiválon évek óta megjelenik a Hungarikum Falu, ebben az évben pedig a  Magyar Nemzeti Hungarikumok és Értékek Szövetségét az a megtiszteltetés érte, hogy jelen lehetett ezen a kitelepülésen - mondta Prohászka Béla, hozzátéve: Elsősorban az eredeti magyar gulyáslevest mutattuk be a kilátogató kedves vendégeknek, melynek ismérve, hogy magyar alapanyagokból készül. A Szigeten szürkemarhából, makói vöröshagymából, szegedi fűszerpaprikából, magyar zöldségekből, csipetkével készült a gulyás. Egyébként már kezdeményeztük a Magyar Értéktárba való bekerülését is és bízunk benne, hogy rövidesen hungarikummá válhat a magyar gulyásleves.

Magyar gulyásleves, magyar érték, Hungarikum

Hamarosan hungarikummá válhat a magyar gulyásleves

 - A kánikulában is akadt, aki megkóstolta ezt a melegen finom étket?

- Igazság szerint déltájban inkább nézelődőink voltak, akik ismerkedtek a pavilonokkal, a gasztro-kínálattal. Az esti órákban, mikor egy picit hűlt a levegő, akkor már többen vásároltak az MNHSZ standjánál.

Becslésünk szerint a vendégkör megközelítőleg 85%-a külföldi volt, akik mind ismerték a gulyást, de meglepedten és örömmel tapasztalták, hogy egy fesztiválon ilyet is kóstolhatnak. Ez is egy érték lehet, hiszen mindenki más az ún. hagyományos fesztiválételeket kínálta. Meggyőzött továbbá minket arról, hogy a gulyásnak minimum az Értéktárban a helye.

Sziget Fesztivál, gasztronómia

 

A Sziget Fesztiválon a gaszronómia is kiemelt szerephet jut

 

- Mennyire ítéli sikeresnek a kitelepülést?
- Mi úgy határoztuk meg még a legelején, hogy akkor leszünk sikeresek, ha törzsközönségünk, törzsvásárlóink lesznek. Szerencsére a 3-4. nap végére más visszatérő vendégeket köszönthettünk, akik nem csak a gulyásból fogyasztottak, hanem más magyar értéket is megkóstoltak, például a békési Csapó-féle rétest. Ez utóbbit tekintve a meggyes rétesből fogyott a legtöbb, ezt követte a túrós, majd az almás és a mákos rétes, amellyel a vendégek - főleg a külföldiek - még csak ismerkedtek. Az MNHSZ kínálatából nem hiányozhatott a csabai sütnivaló kolbász és mini debreceni kolbász sem, bár a mai fesztivállátogatók már nem feltétlenül ezeket a nehéz ételeket választják, hanem inkább a könnyebb, sétálósabb étkeket.


Sziget Fesztivál, gasztronómia, Hungarikum Falu

Prohászka Béla szerint magas színvonalú volt a vendéglátás a Szigeten- És mi a véleménye a többi gasztro standról?
- Úgy vélem, hogy nagyon magas színvonalú volt a vendéglátás, jó minőségű alapanyagokból készítették el az ételeket, és maguknak a vendéglátósoknak a megjelenése is európai színvonalú volt. Kínálatban, választékban, minőségben tehát véleményem szerint meg tudott felelni a külföldi turisták igényeinek is a Sziget fesztivál gasztronómiai szolgáltatása.

- Lehet valamit tudni a folytatásról?
- Első alkalommal lehettünk jelen, de bízunk benne, hogy ez egy hagyomány lesz. Az eredeti magyar gulyáslevest minden évben népszerűsíteni, de a rétest is kivinnénk. Azt, hogy hogyan tudnánk megújítani a magyar értékeket, már vannak innovatív ötleteink, de erről egyelőre többet nem szeretnék elárulni.


MCOnet-KT