Első alkalommal rendezik meg az Ipoly Fesztet

Első alkalommal rendezik meg az Ipoly Fesztet
Ipoly Feszt néven új rendezvény indul útjára öt magyarországi és két felvidéki településen. Az Ipolymenti térség természeti kincseit és kulturális sokszínűségét bemutató fesztivál június 21-től 23-ig tart.
fesztivál célja, hogy ráirányítsa a figyelmet az Ipoly mentére és a Börzsöny vidékére, amely egy kicsit elfeledett, ugyanakkor az egyik leginkább természetközeli térsége az országnak. Egy kulturális nemzet és közösség vagyunk a folyó két partján - mondta Rétvári Bence, az Emmi politikai államtitkára, az Ipoly Feszt fővédnöke. Márta István, a Magyar Fesztiválszövetség elnöke arról beszélt, hogy az Ipoly Feszt megrendezésének ötlete tavaly szeptemberben az Ipolyon tartott hídkoncerten született. Kitért arra, hogy Magyarország ezen részén, Váctól északra nem igazán van fesztivál, ugyanakkor például a Művészetek Völgye és az Ördögkatlan példája azt mutatja, hogy minőségi programmal bárhol vonzani lehet a látogatókat.


Első alkalommal rendezik meg az Ipoly Fesztet


A háromnapos ingyenes esemény mintegy száz programja Szobon, Márianosztrán, Vámosmikolán, Kemencén, Ipolydamásdon, valamint a szlovákiai Ipolyságban és Ipolyszalkán lesz. A nyitókoncertet június 21-én Bogányi Gergely zongoraművész adja a Vox Humana Énekkar közreműködésével a kemencei katolikus templomban, utána Nagy Feró és a Beatrice játszik a szobi nagyszínpadon. Zámbó Emese, a fesztivál igazgatója hangsúlyozta: a rendezvénnyel közösségeket akarnak építeni. A legtöbb program június 22-én szombaton lesz, minden településen már délelőtt elkezdődnek a programok. Lesz kispályás focitorna, sárkányhajózás, családi kenutúra az Ipolyon, lehet utazni a kemencei erdei múzeumvasúttal is. A legkisebbeket Dudó bohóc, a Langaléta garabonciások vásári komédiái szórakoztatják, de lesz óriáscsúszda, előadást tart a Magyar Népmese Színház. A túrázók kemencei indulással a Börzsöny nyugati gerincén vehetnek részt vezetett túrán a Hazajárók című műsor vezetőivel, Kenyeres Oszkárral és Jakab Sándorral. A gasztronómiai kínálatban szerepel bográcsgulyásozás, palacsintasütés és tócsnikészítés is.