Debrecziner Gourmet Fesztivál

Debrecziner Gourmet Fesztivál
Első alkalommal szervezte meg Debrecen városa a Debrecziner Gourmet Fesztivált, amelynek középpontjában a hungarikummá nyilvánított debreceni páros kolbász állt.
Az éttermek találkozójának célja az volt, hogy minél többen megismerják a debreceni páros kolbászt a minőségi gasztronómia jegyében. Papp László polgármester hangsúlyozta, hogy az első gourmet fesztiválra több mint száz külföldi gasztroturista regisztrált és érkezett meg a debreceni Nagyerdőben. A fesztivált a helyi Ikon étterem és Debreceni Campus Kft. szervezte a város és a WizzAir támogatásával.


Debreceni páros kolbász


A fesztiválon résztvevő 18 étterem a kolbászt minden lehetséges módon tálalta: pirított szürkemarha bélszínnel, debreceni kolbászos malaccsülköt vagy mangalica tarját kínáltak debreceni kolbászmorzsákkal. Kevesen tudják, hogy eredetileg a debreceni páros kolbász is olyan fehér volt, mint a német kolbászok - mondta a helyi értéktár vezetője, Mazsu János. Az 1870-es évek után a Debrecenig eljutó szegedi kereskedők révén került a paprika a térségbe, és vált tőle egyre pirosabbá.


/T.D.