Interjú Prohászka Bélával az új közétkeztetési rendeletről

A 2014. szeptember 1-i közétkeztetési rendeletet 2015. januárjától lép hatályba, ellenőrizni pedig 2014. szeptemberétől fogjuk. Nagyon fontos, hogy a beszállítók, a közétkeztetési szolgáltatók is fel tudjanak készülni - mondta interjújában Prohászka Béla, a Mintamenza Program szakmai koordinátora.

 

Interjú Prohászka Bélával az új közétkeztetési rendeletről és a Mintamenzáról

 


A Mintamenza Programhoz már 250 település csatlakozott önkéntesen, de nap mint nap csatlakoznak önkormányzatok, vagy közétkezetésben résztvevő cégek ehhez a kezdeményezéshez, mivel fontosnak érzik azt, hogy a fogyasztói a legjobb alapanyagokból, a legjobb konyhatechnológiákkal elkészített ételeket kapjanak, emellé pedig megfelelő kommunikációt - mondta Prohászka Béla.  Prohászka Béla


A mesterszakács hozzátette: nem varázsütésre történik meg a változás, a csatlakozástól számítva 1,5-2 év múlva találkoznak a fogyasztók a Mintamenza által előírt ételekkel.  Az eddig elért eredményekről szólva elmondta: a 2009-ben csatlakozott óvodáknál kimutatható volt, hogy jelentősen csökkentek a hiányzások, az idősebb korosztálynál pedig csökkent a vérnyomás és a vércukor szint is szinten tartható. Ez köszönhető többek között az új alapanyagoknak is, mint a csicsóka, a fürjtojás, vagy a vadhús.

 "Amellett, hogy ez egy népegészségügyi program, fontos, hogy vidékfejlesztési program is, hiszen egészséges vidékkel egészséges embereket lehet nevelni" - zárta interjúját a Magyar Nemzeti Hungarikumok és Értékek Szövetség szakmai társelnöke.

 

MCOnet