Hungarikum Bizottság

Hungarikum Bizottság

Hungarikum Bizottság

 

A Hungarikum Bizottság 16 fős grémium, a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény (a továbbiakban: törvény) hívta életre.

 

A törvényt hosszú előkészítő munka eredményeként, széleskörű egyeztetést követően, 2012 tavaszán fogadta el az Országgyűlés.

A Hungarikum Bizottság elnöke Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, titkára Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár.

A jogszabály egyebek mellett szól a Hungarikum Bizottság létrehozásáról, feladatairól. A Bizottság elnöki teendőit az agrár-vidékfejlesztésért felelős miniszter látja el. A Bizottság tagjait a törvényben meghatározott miniszterek és szervezetek (igazságügyért felelős miniszter, helyi önkormányzatokért felelős miniszter, kultúráért és oktatásért felelős miniszter, agrár-vidékfejlesztésért és természetvédelemért felelős miniszter, turizmusért felelős miniszter, fejlesztéspolitikáért felelős miniszter) delegálják.

A Hungarikum Bizottság 2012. október 18-án megalakult és megkezdte a törvényben foglalt szakmai feladatainak ellátását. Ezek közé tartozik többek között a Magyar Értéktár és a Hungarikumok Gyűjteményének összeállítása.

A törvény szerinti nemzeti értékek azonosítása, rendszerezése és védelme egy többszörösen összetett, alulról felfelé építkező rendszerben, az ún. Magyar Nemzeti Értékek Piramisában történik. Az értékek felkutatása, azonosítása és gyűjtése a településeken kezdődik, hiszen a helyi értékeket a helyiek ismerik a legjobban. A helytörténészek, muzeológusok, néprajzosok, pedagógusok, szakemberek, lokálpatrióták sok helyen már el is készítették a helyi értékek listáját, amely folyamatosan bővíthető. A lokális, települési értéktárak mintájára alkotják majd meg a megyei és tájegységi értéktárakat az önkormányzatok, a Magyar Értéktárat pedig a helyi, ágazati és külhoni értéktárak összesítése során a Hungarikum Bizottság állítja össze.

A Magyar Értéktárban nyilvántartott egyes, megkülönböztetésre, kiemelésre méltó, a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítményének számító nemzeti értékeket a törvényben nevesített Hungarikum Bizottság hivatott, egyedi értékelés eredményeként, hungarikummá minősíteni.

 

->->->A Hungarikum Bizottság alapszabálya


A Hungarikum Bizottság tagjai:

    Dr. Fazekas Sándor, elnök
    Delegáló: Földművelésügyi Minisztérium
    Pirityiné Szabó Judit, tag
    Delegáló: Nemzetpolitikáért felelős miniszter
    Dr. Ficsor Mihály, tag
    Delegáló: Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke
    Farkasné dr. Gasparics Emese, tag
    Delegáló: Belügyminiszter
    Paládi-Kovács Attila, tag
    Delegáló: Magyar Tudományos Akadémia elnöke
    Zelnik József, tag
    Delegáló: Magyar Művészeti Akadémia elnöke
    Lezsák Sándor, tag
    Delegáló: Országgyűlés elnöke
    Dr. Simicskó István, tag
    Delegáló: Országgyűlés elnöke
    dr. Berke Barna, tag
    Delegáló: Igazságügyért felelős miniszter
    dr. Cseri Miklós, tag
    Delegáló: Emberi erőforrások minisztere
    V. Németh Zsolt, tag
    Delegáló: Földművelésügyi miniszter
    Ruszinkó Ádám, tag
    Delegáló: Nemzetgazdasági miniszter
    Dr. Fekete Dalma Mária, tag
    Delegáló: Miniszterelnökséget vezető miniszter
    Sebestyén Csaba, tag
    Delegáló: Magyar Állandó Értekezlet (MPP)
    Márton István, tag
    Delegáló: Magyar Állandó Értekezlet (RMDSZ)
    dr. Brenzovics László, tag
    Delegáló: Magyar Állandó Értekezlet (KMKSZ)