Bevezetnék a vadhúst a közétkeztetésbe!

A Mintamenza Program kiemelt feladatának tekinti a vadhús minél szélesebb körben való megjelenítését a közétkeztetésben. Erről tartottak sajtótájékoztatót 2014. május 7-én a budapesti Benedek Elek Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Módszertani Intézményben.

 

Prohászka Béla, a Complete-Food Kft. ügyvezető igazgatója, a Mintamenza Program szakmai vezetője

 

 

Prohászka Béla

A sajtótájékoztatón Pesti Imre országgyűlési képviselő, Budapest Főváros Kormányhivatalának vezetője, Prohászka Béla, a Complete-Food Kft. ügyvezető igazgatója, a Mintamenza Program vezetője, Boros Attila, a Junior Vendéglátó Zrt. cégvezetője és Gál Pál Zoltán, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének (VIMOSZ) elnöke is részt vett.

A Mintamenza Csapat a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségével és a Junior Vendéglátó Zrt-vel együttműködésben tesz újabb lépéseket a vadhús közétkeztetésbe való bevezetése érdekében. A tervek szerint a Junior Zrt. által ellátott menzákon havonta kerül majd vadhús a tányérra.

Prohászka Béla is megerősítette: az óvodai, iskola közétkeztetésben ez idáig még nem szerepelt a vadhús, annak ellenére, hogy az ebből készült ételek nagyon finomak és kimondottan egészségesek. Emlékeztetett arra is, hogy új közétkeztetési jogszabály lép életbe szeptembertől, amelynek egyik célja, hogy az ételek ne ismétlődjenek. Véleménye szerint a vadhús is segíteni fog a paletta kibővítésében leves, illetve főétel formájában, de akár tízórainál és uzsonnánál is. 

 

 

Dr. Pesti Imre országgyűlési képviselő, Budapest Főváros Kormányhivatalának vezetője

 

Kiderült: A Mintamenza Program keretein belül áprilisban Békéscsabán már vadhúsból készült ételeket fogyasztottak a helyi gyermekélelmezési intézmény által ellátott gyermekek, akiktől kedvező visszajelzések érkeztek. Annak érdekében, hogy a korszerű dietetikai alapelvek figyelembevételével a vadhús minél többször és több helyen megjelenhessen a közétkeztetésben, s ezáltal a népegészségügyi program fejlődjön, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége együttműködő partnerként lép fel. 

 

Gál Pál Zoltán, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének ( VIMOSZ) elnöke

 

Dr. Pesti Imre országgyűlési képviselő, Budapest Főváros Kormányhivatalának vezetője a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az előző, és a jelenlegi kormánynak is kiemelt fontosságú a közétkeztetés színvonalának emelése. Két évvel ezelőtt a kormányzat 50 százalékkal emelte meg a fejkvótát, így ma már nincs pénzügyi akadálya annak, hogy magas kulturáltságú, igényes közétkeztetés jöjjön létre Magyarországon.

 

Pesti Imre

 Kiemelte: a vadhús rendkívül gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban, mindemellett nagyon kevés zsírt tartalmaz, emellett kiváló vasforrás, cink és réz tartalma is magas. Így a legideálisabb élelmiszer lehet, amit a gyermekeknek kapnia kellene. A közétkeztetésben elsősorban szarvasból és vaddisznóból készült ételek kerülnek majd a tányérra. Magyarországon egyébként évente mintegy ötezer tonna vadhúst dolgoznak fel, a közétkeztetés pedig a magyar vadhús fontos felvevőpiaca lehet. A tervek szerint a Junior Zrt. által ellátott menzákon havonta kétszer tálalnak majd fel vadhúsból készült ételeket a kínálat színesítésére és egészségesebbé tételére. Természetesen csak bevizsgált és ellenőrzött alapanyagokból készíthetik a konyhák az ételeket. A vadhús egyébként a marhahúshoz hasonló árkategóriába tartozik.

A Mintamenza Programhoz eddig országosan több mint 250 főzőkonyha csatlakozott, ezáltal mintegy 700 ezer gyermek étkeztetésének a javítása, egészségesebbé tétele kezdődött el. A munkában részt vesznek  a területi kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének munkatársai is.

 

Boros Attila, a Junior Vendéglátó Zrt. cégvezetője

 

mintamenza

 

Gál Pál Zoltán, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének (VIMOSZ) elnöke a tájékoztatón felvetette a közétkeztetés ÁFÁ-jának csökkentését is, ami segítene a vadhús megfizethetőségén és további termékek előtt is megnyitná az utat.

Boros Attila cégvezető elmondta, a Junior Vendéglátó Zrt. egy éve csatlakozott a Mintamenza Programhoz. Hozzátette: "Büszkeséggel tölt el, hogy a közétkeztetés ízlésformálóvá is válhat. A gyerekek nagy százaléka ugyanis először nálunk fogják megkóstolni a vadhúst és ha sikerül velük megszerettetni, akkor felnőttként is egész máshogy fognak hozzáállni ehhez az egészséges húsféléhez".

A fővárosi Benedek Elek Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola diákjai a sajtótájékoztatót követően tárkonyos szarvasragulevest és vadász módon elkészített szarvasragut kóstolhattak meg burgonyakrokettel.

 

 

MCOnet