Elkészült a Vajdasági Magyar Értéktár

Elkészült a Vajdasági Magyar Értéktár
A Vajdaság kincseit mutatja be az az új szerbiai portál, melyet a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet készíttetett. Gondi Martina, a projektet koordináló igazgató elmondta: a vajdasági értékek közül 64-et fogadott el a hungarikum bizottság.
A délvidéki földikutya, Kosztolányi Dezső Aranysárkány című regényének helyszíne, a szabadkai szecessziós épületek, Óbecse napsugaras díszítésű deszkaoromzatai és a ludasi népmesemondás is szerepel a gyűjteményben.

kadarka

A Kadárka szőlészek, gyümölcsészek és kertészek egyesülete növelte a Vajdaságban az őshonos szőlőfajta lecsökkent területeit

A honlapon olvasható leírás szerint "az értékek felkutatása az egyes településeken kezdődik, hiszen a helyi értékeket a helyiek ismerik a legjobban. A települési értéktárak kincseiből lehetnek majd a tájegységi, a vajdasági magyar és a kiemelt nemzeti értékek, esetleg hungarikumok is". Az ertektar.rs honlapon található lista a tervek szerint folyamatosan bővül majd, annak köszönhetően is, hogy az oldalon bárki javaslatot tehet egy-egy felfedezésre váró vajdasági természeti vagy kulturális kincsre. A projektet a nemzetpolitikai államtitkárság, a Földművelésügyi Minisztérium és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.

MTI / MCOnet