Tovább növelnék a mézfogyasztást

Tovább növelnék a mézfogyasztást
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az Európai Mézes Reggeli program idei központi rendezvényén hangsúlyozta, hogy bár több mint kétszeresére nőtt a mézfogyasztás, még mindig lényegesen elmarad az 1,7 kilogrammos európai uniós átlagtól.
Idén negyedik alkalommal rendezték meg a helyi általános iskolákban a programot, a cél, hogy felhívják a magyar méz fontosságára a figyelmet. Több mint százezer gyermek ismerkedik ezen a napon a méhészettel, jelentőségével  és kóstolhat mézet, valamint mézből készült édességeket. Elhangzott a megnyitón, hogy Magyarországon mintegy 20 ezer család számára jelent megélhetést a méhészet, hazánk az Európai Unió egyik legjelentősebb méztermelő állama, emelett a magyar méz sűrűsége a világon Görögország után a második legnagyobb. A magyar akácméz hungarikum és a magyar mézek, mézkészítmények eljutnak  Japánba és az Amerikai Egyesült Államokba is - hangsúlyozta Fazekas Sándor.


Tovább növelnék a mézfogyasztást
Az Európai Mézes Reggeli program célja, hogy felhívják a magyar méz fontosságára a figyelmetBross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke az eseményen azt mondta: az Európai Unióban azon tagországok méhészei maradnak talpon, akik közvetlenül tudják értékesíteni saját tagállamukban a mézet. Ehhez viszont szükséges, hogy az emberek napi étkezési szokásaiban szerepeljen a mézfogyasztás - jelentette ki. Elmondta, hogy az ágazatban a beszállítókkal, családtagokkal együtt mintegy 100 ezer ember érdekelt. Magyarországot "méz nagyhatalomnak" nevezte, körülbelül 25-30 ezer tonna mézet termelnek évente a méhészek.

MTI/T.D.