Stratégiai terület a bortermelés

Stratégiai terület a bortermelés
Nagy István, agrárminiszter a Juhász Testvérek Pincészete borászati központjának avatásán hangsúlyozta: a hazai bortermelés stratégiai terület: kulturális, társadalmi és gazdasági szempontból is fontos.
Nagy István szerint az egerszalóki fejlesztés nemcsak a borászat életében, hanem nemzetgazdasági szinten is jelentős. A beruházáshoz a kormány az Európai Unióval együtt 200 millió forinttal járult hozzá. Az Agrárminisztérium mindenekelőtt a családi vállalkozásokat erősíti, rekordösszegű támogatásokat kapott a szőlő- és borágazat - hangsúlyozta Nagy István. Közölte: a szőlőtelepítési kedv fokozására a kormány 4 milliárd forint keretösszeggel támogatja az új ültetvények létesítését.


Stratégiai terület a bortermelés
Az 1,2 milliárdos fejlesztésnek köszönhetően a a legkorszerűbb borászati technológiával bővült a Juhász Testvérek PincészeteJuhász Attila tulajdonos elmondta: a beruházás teljes költsége 1,2 milliárd forint. A pincészet technikai eszközökre nyert 200 millió forint pályázati támogatást - fűzte hozzá. Közölte, hogy a beruházással "hiperreduktív" technológiára is alkalmas borászat jött létre. A létesítményt úgy alakították ki, hogy a borvidék kisebb pincészetei számára is elérhetővé válnak a legkorszerűbb borászati technológiák, a modern palackozó, a laboratórium, a raktár, illetve igény esetén a bemutatóterem és a borszaküzlet. A palackozó óránkénti kapacitása hatezer palack.


MTI/T.D.