Országmarkerting középpontjában a borkultúra

Országmarkerting középpontjában a borkultúra
Tuzson Bence, kormányzati kommunikációért felelős államtitkár sajtótájékoztatón közölte, hogy a kormány elkötelezett a magyar borkultúra fejlesztése iránt. Célként nevezte meg, hogy Magyarországon olyan feltételek álljanak rendelkezésre, melyek a szőlészeti és borászati tevékenységet a gasztronómiai kultúra részévé téve beemelik azt az országmarketing középpontjába.
Ennek szellemében született az elmúlt években új, a minőségi bor előállítását ösztönző törvény a hegyközségekről, ezért lett egyszerűbb a jövedéki és hozzáférhetőbb a támogatási rendszer, minden korábbi időszakot felülmúló az ágazat támogatására fordítható keret, valamint könnyebb a források igénybe vételéhez szükséges adminisztráció is - emlékeztett rá az államtitkár. Gál Tibor borász szerint az idei esztendő számos időjárási anomáliája ellenére "varázslatos és elképesztően különleges" évjáratúnak ígérkezik.


Országmarkerting középpontjában a borkultúra

Az idei esztendő számos időjárási anomáliája ellenére "varázslatos és elképesztően különleges" évjáratúnak ígérkezikElmondása szerint a szakmában érzékelhetően megindult a fiatalítás, egyre több a második és harmadik generációs termelő. Az egri borvidéken továbbá egy márkásítási folyamat is tapasztalható. Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, elmondta, hogy ma több mint 40 ezren élnek szőlészetből és borászatból Magyarországon. Az ősz folyamán elkészül a szőlészek és borászok, valamint a kabinet közös eredményeit bemutató tájékoztató kiadvány is.


/T.D.