Megjelent a Kárpátaljai Gasztrokalauz

Megjelent a Kárpátaljai Gasztrokalauz
A Magyar Konyha Magazin folyóirat legújabb számának mellékleteként megjelent a 190 címet összegyűjtő Kárpátaljai Gasztrokalauz.
A kiadvány nem csupán egy útikalauz, gasztrokulturális összefoglaló, amely rengeteg élményt, helytörténeti érdekességet mutat be, hanem egyben kvintesszenciája azoknak az erőfeszítéseknek, amelyeket a magyar kormány tesz a kárpátaljai magyarságért a régió turisztikájának fejlesztésén keresztül - hangsúlyozta Grezsa István a könyv bemutatóján. A miniszteri biztos szerint a kárpátaljai magyarság jelenleg a legveszélyeztetettebb nemzetrészünk.


Megjelent a Kárpátaljai Gasztrokalauz
Rendkívül változatos a kártpátaljai konyha


Vinkó József, a Magyar Konyha főszerkesztője kiemelte, hogy a Kárpátaljai Gasztrokalauz úttörő munka, soha sehol nem készült még hasonló összefoglaló a régió sokszínű konyháiról. Hiteles könyv, hiszen a benne szereplő vendéglátóhelyek, szállodák, panziók, kocsmák, cukrászdák, büfék, piacok, pincészetek és kézműves ételkészítők nem fizettek a szerepeltetésükért. Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke úgy vélte, Kárpátalja rendkívül hányatatott sorsú vidék, az elmúlt 100 évben öt államhoz tartozott. Mindennek egyetlen haszna, hogy rendkívül változatos a helyi konyha, egyszerre találhatóak meg benne a magyaros, cseh, román, ukrán, orosz és kaukázusi ételek is.


MTI/T.D.