Magyar kulturális fesztivál Kínában

Magyar kulturális fesztivál Kínában
Négynapos magyar kulturális fesztivált rendeztek Sanghajban BudapestFEST néven. A gasztronómiai programok mellett népművészek, táncosok, sportolók és népzenészek várták az érdeklődőket.
Shanghaj és Budapest 2013 óta testvérvárosok, melynek ötödik évfordulójának alkalmából rendezték meg a kulturális, turisztikai és gazdasági eseménysorozatot. A Kelet Gyöngye tévétorony előtti téren megrendezett fesztiválon megemlékeztek Hudec László magyar építész Sanghajba érkezésének 100., valamint születésének 125. és halálának 60. évfordulójára is. Az építész több nevezetes épületet is tervezett a kínai nagyvárosban.


Magyar kulturális fesztivál Kínában


Bolla Szilárd főkonzul szerint egy ilyen kulturális eseménynek a gazdasági és a turisztikai vonatkozása is jelentős. Szalay-Bobrovnicky Alexandra, Budapest főpolgámester-helyettese elmondta, hogy rengeteg olyan programmal készültek, amellyel ismertebbé tehetik a magyar kultúrát. Bemutatkozási lehetőséget kapott a magyar zene, sport, találmányok, tánc és gasztronómia. A két város közötti testvérvárosi megállapodást a nyár folyamán megújítják.


Magyar kulturális fesztivál Kínában


A gasztronómiai csapatot természetesen Prohászka Béla mesterszakács, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke vezette. Elmondása szerint hatalmas megtiszteltetés volt a tévétorony látványkonyhájában bemutatni a magyar alapanyagokat, konyhatechnikákat és hungarikumokat, mint a gulyáslevest.


/T.D.