Kihirdették Az év kiváló magyar méze díjat

Kihirdették Az év kiváló magyar méze díjat
A 10. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválon hirdették ki a fajtamézek versenyének eredményét és a 2017-es év legjobb mézét.
Az év kiváló magyar méze 2017 díját a gyulai Mikóné Hirth Beáta édeskömény méze nyerte el, emellett a legjobb egyéb fajtaméz-kategória első helyezettje is lett. Akácmézből száznál több nevezés érkezett, ezért a szervezők úgy döntöttek, két első díjat osztanak ki. Ezt a kecskeméti Remete Roland és a bonyhádi Hammer Ferenc termelő érdemelte ki. A legjobb vegyes virágméz kategória győztese a kecskeméti Gulyás Zoltánné lett. A miskolci Ábrám Méhészet napraforgóméz, a körösladányi Ujfalusi Csaba repceméz kategóriában győzött.

Kihirdették Az év kiváló magyar méze díjat
Édeskömény méz nyerte el Az év kiváló magyar méze 2017 díjat


Fajtamézek kategóriájában a pécsváradi Tojzán Zoltán hársméze érdemelt ki első helyezést. Különlegesméz-kategóriában - ide egyebek mellett a diós, mentás, bodzás és egyéb ízesített- és krémmézek kerültek - a csornai Horváth Károly citromos repcekrémét jutalmazták első díjjal. A versenyre 140 méhészetből összesen 352 mintát küldtek be, ami rekordnak számít a verseny nyolc éves története során. A bírálat során több tényezőt vettek figyelembe: a színt, az illatot, az íztisztaságot, a víztartalmat, a termelési tisztaságot és a csomagolást. 


MTI/T.D.