Interaktív tárház nyílt Miskolcon

Interaktív tárház nyílt Miskolcon
A Baráthegyi Majorságban található játszóvárban és környezetében olyan interaktív tárház nyílt meg, ahol elfelejtett népi mesterségek, régi szerszámok, hagyományőrző játékok és kézműves technikák próbálhatóak ki.
V. Németh Zsolt, a földművelésügyi tárca környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára a Baráthegyi Kincsestár avató ünnepségén kiemelte: a különleges helyszínen a régmúlt eszközeivel, készségeivel ismerkedhetnek meg az idelátogatók, közel kerülhetnek a kézművességhez, átélhetik a hagyományt. A diósgyőri várat mintázó játszóvárban és a kapcsolódó korabeli vásártér épületeiben állandóan működő programként húsz népi mesterség műhelyeit alakították ki, színes plakátokon mintegy negyven népi mesterséget mutatnak be.


Interaktív tárház nyílt a Baráthegyi Majorságban
Interaktív tárház nyílt a Baráthegyi Majorságban, ahol népi mesterségeket próbálhatnak ki az érdeklődők


Az elsődleges cél a nép kultúra felelevenítése és a majorság, mint mint szociális farm fenntarthatóságának megerősítése, emellett nagyrészt megváltozott munkaképességű, fogyatékos emberek munkahelyének megőrzése. A Baráthegyi Majorságba látogatók kipróbálhatják többek között a csacsis kordélyt, a kecskefejést, a sajtkészítést, a vajköpülést, a kenyérsütést, a gyertyaöntést, a papírmerítést, a szappanfőzést, a nemezelést, a gyöngyfűzést, az íjászatot, készíthetnek fából madáretetőt, keverhetnek maguknak különleges gyógynövényteát, és kipróbálhatnak számos népi játékot.


MTI/T.D.