Három kategóriában lehet benyújtani a hungarikum pályázatokat

Három kategóriában lehet benyújtani a hungarikum pályázatokat
Idén sem marad el a hungarikum pályázat, sőt: három célterületre lehet pályázni az Agrárminisztérium közleménye szerint. A tenderre fordítható összeg 930 millió forint, melyből a nemzeti értékeket lehet népszerűsíteni, a kézműves értékeket megőrizni és tájegységi értéktárakat lehet létrehozni. 

A 930 millió forint jelentős része, 900 millió az első célterületet érinti, vagyis a nemzeti értékek bemutatását és népszerűsítését segíti. A második és harmadik területre 15-15 millió forintot csoportosítanak. Pályázni a hungarikumok oldalán, ide kattintva lehet március 30-ig.    

 

hungarikum_palyazat_
Nagy István agrárminiszter

 

A legtöbb pénzt tehát az első kategória kapja, melynek értelmében a pályázók filmek készítésére, bemutató terek, kiállítások szervezésére, rendezvények lebonyolítására költhetik az elnyert, pályázónként 1-4 millió forint körüli összeget. Főként nonprofit gazdasági társaságok, civil szervezetek, közalapítványok és határon túli szervezetek igényelhetik a támogatást.  

A második kategóriában gyakorlatilag települések nyújthatják be pályaműveiket bemutatva, hogyan őriznék meg tájegységi értékeiket. Fejenként 500 ezer és 1,5 millió forint járhat majd az agrártárca közlése szerint.  

A harmadik lehetőség szerint elsősorban a népi kézműves értékek megőrzésén van a hangsúly, de külön kiemeli az agrártárca, hogy napjaink divat követelményeinek megfelelően jelenítsék meg a pályázók a hagyományos magyar viseleteket. Jelentkezőnként 250-500 ezer forint támogatás kapható.  


M. A. 

Forrás és fotó: mti/ Bruzák Noémi