A kormány a mézhamisítás ellen foglal állást

A kormány a mézhamisítás ellen foglal állást
Az Európai Parlament február 28-án tart vitát a mézjelentésről. V. Németh Zsolt, környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár hangsúlyozta: a magyar kormány a méhészek pártján áll és a mézhamisítás ellen foglal állást.
A méhész ágazat helyzetével foglalkozó jelentést Erdős Norbert európai parlamenti képviselő terjesztette elő, a dokumentumot már megtárgyalta és elfogadta az Európai Parlament mezőgazdasági és vidékfejlesztési bizottsága. A jelentésről március 1-jén szavaznak, hatására  jogszabályalkotás is elkezdődhet, amely gátat szab az unión kívülről behozott, sokszor gyenge minőségű, hamisított méz behozatalának. V. Németh Zsolt elmondta, hogy a kiváló minőségű magyar méz a termelés GMO-mentességének köszönhetően egyre jobban felértékelődik a világban. 


A kormány a mézhamisítás ellen foglal állást
Több támogatás is szolgálja a méz minőségének fenntartását 


Hangsúlyozta, hogy Magyarországon a méz minőségének fenntartását szolgálják a méhészek számára nyújtott növekvő támogatások, és ezt segítik elő a Méhészeti nemzeti program keretében elvégzett vizsgálatok, valamint a génmegőrzés is. Szavai szerint a méhészet és a természetvédelem harmonikus kapcsolatban áll. Erdős Norbert ismertette, hogy elszeretnék érni a méz származási helyének szigorúbb feltüntetését, ne csak az szerepeljen a csomagoláson, hogy az EU-n belülről vagy éppen kívülről származik. A kevert mézek esetében pedig pontosan adjanak tájékoztatást az összetevőkről és azok származási helyéről.MTI/T.D.