A HÍR-védjegy az uniós oltalom előszobája

A HÍR-védjegy az uniós oltalom előszobája
A Termelői Közöségek Napján Tarpataki Tamás, agrárpiacért felelős helyettes államtitkár kiemelte: bíztatni kell a termelői közösséget arra, hogy éljen a földrajzi oltalomnak a lehetőségével.
Tarpataki Tamás interjú keretében kiemelte: a földrajzi oltalmat az Európai Uniós Közös Agrárpolitika szabályozása biztosít. "A védjegyes termékek a fogyasztók körében sokkal nagyobb bizalmat élveznek, jobban forgalomba hozhatóak, és rámutatnak azokra a hagyományos, tájjeleggű termékekre, amelyekre büszkék lehetünk" - hangsúlyozta.

 
 
A HÍR-védjeggyel kapcsolatban elmondta, hogy az gyakorlatilag analóg az uniós védjegy rendszerrel, ezért nagyon jó előszobája annak, hogy uniós oltalomban részesüljön egy termék. Hozzátette, jelenleg 178 termék rendelkezik HÍR-védjeggyel. "Ezek mind hagyományosak, a mai napig aktívan előállítják, nagy múltra tekintenek vissza, megbízhatóak" - sorolta. 

 
Dr. Török Áron, Budapesti Corvinus Egyetem adjunktusa előadásában ismertette a Strength2Food projektet, amely során az EU élelmiszer minőségpolitikájának hatékonyságát vizsgálták. A felmérés alapján bemutatta, hogy milyen különbségek vannak a hazai és uniós minőségi tanúsítványok között, végül pedig a HÍR-védjegyről beszélt.