Pesti Imre kormánymegbízott: A minőségi közétkeztetésnek sok haszna van

Dr.Pesti Imre Budapest Főváros Kormányhivatalának kormánymegbízottja az MTI-nek azt nyilatkozta, az év közepére minden főzőkonyha csatlakozhat a mintamenza programhoz...


A kormánymegbízott elmondta, hogy 2009-ben Békés megyéből indult mintamenza programhoz idén januárban csatlakozott Budapest, ugyanis Budapest Főváros Kormányhivatala felelősséget érezve a gyermekek egészségesebb és korszerűbb étkeztetése iránt elindította a fővárosban az óvodai és iskolai közétkeztetés reformját, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetséggel karöltve.

Prohászka, Pesti Imre

A Mintamenza Program részleteiről Pesti Imre fővárosi kormánymegbízott tartott sajtótájékoztatót a program egyik vezetőjével, Prohászka Béla olimpiai bajnok mesterszakáccsal



Magyarországon mintegy két és félmillióan részesülnek közétkeztetésben. Mint mondta, a modern élelmezésnek igazodnia kell az érintettek korához, szellemi és fizikai terheléséhez. Egyik jelentős probléma, hogy a menzákon jelenleg kevés a halétel és a gyümölcs, a koszt egészségtelen, és eltűnt a szezonalitás!

 

Sajtótájékoztató a közétkeztetési reformról Budapest Főváros Kormányhivatalában 2013.januárjában



A Fidesz egészségügyi szakpolitikusa egy külföldi felmérésre hivatkozva megjegyezte: a minőségi közétkeztetésnek más közvetlen haszna is van, például  javul a tanulmányi eredmény, erősödik az immunrendszer, csökken a hiányzások száma, továbbá csökkennek a magatartásbeli problémák. Emellett még egy nem elhanyagolható hozadék, hogy a program a hazai mezőgazdaság, kistermelők áruinak is felvevőpiacot biztosít, mivel helyi, nem utaztatott termékekkel kívánnak dolgozni, így akár a szürkemarha- és a vadhús értékesítési gondokra is megoldást jelenthet.

 

MTI/MCOnet