Fazekas Sándor: Növekedik a halfogyasztás Magyarországon

Fazekas Sándor miniszter elmondta: a Vidékfejlesztési Minisztérium népszerűsítő kampányának eredményeként az élelmiszer ágazaton belül egyedül a halfogyasztás növekedett számottevően 2013-ban.

Fazekas Sándor

A közel 1 kilogrammal fejenként 5 kilogrammra bővülő éves halfogyasztás, és ezt szeretnék tovább növelni. Fontos lenne továbbá, hogy egyre több hazai hal kerüljön a magyar családok asztalára. Ezt népszerűsítendő a minisztérium új kiadványt készített "Magyar halat az asztalra" címmel, amely a honi halfajokat és azok elkészítését ismerteti.
Kardeván Endre
 A 2012-ben előállított 21 460 tonna étkezési hal mennyisége az idén várhatóan ugyancsak emelkedik, a becslések szerint mintegy 10-15 százalékkal - közölte a tárcavezető. Rámutatott: bízik abban, hogy az ágazat sikeres évet zár, amelynek egyik jele az is, hogy a 36 800 hektárnyi nyilvántartott területből 7 százalékkal, 25 000 hektárra nőtt a feltöltött, termelésre használt halastavak összterülete Magyarországon.

 Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárgazdaságért felelős államtitkár a témában elmondta: a hazai piacon 36 százalékot tesz ki a magyar tógazdasági, míg 14 százalékot a természetes vizekből származó hal fogyasztása. A fennmaradó 50 százalékot import fagyasztott halból értékesítik a kereskedők.A Vidékfejlesztési Minisztérium kiemelt feladatának tekinti az arányok javítását.

MTI/MCOnet