Egyre népszerűbb a dél-bihari Mintaprogram

Tóth Attila, Hajdú-Bihar megyei alelnök, mint ötletgazda 2014.elején emlékeztetett rá: Hajdú-Bihar megyében már csaknem 40 település csatlakozott valamelyik mintaporgramhoz.

Tóth Attila és Mitók András

Tóth Attila, Hajdú-Bihar megyei alelnök az egyik tenyésztőnél


Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikai államtitkára korábban sikertörténetnek nevezte a dél-bihari növénytermesztési mintaprogramot. Tóth Attila a Hajdú-Bihar megyei Közgyűlés alelnöke szerint örömteli, hogy mára számtalan kezdeményezés elindult és egyre többen kapcsolódnak be a programokba, amely között van mezőgazdasági, kazánfűtői vagy éppen illegális szemétlerakás elleni is. Egyik nagy előnye ezeknek a mintaprogramoknak, hogy értékteremtő munkát tudnak adni a helyi közfoglalkoztatottaknak - írja a haon.

 

Tóth Attila, Hajdú-Bihar megyei alelnök,

Tóth Attila, Hajdú-Bihar megyei alelnök, az országos prém-nyúl projekt vezetője



Tóth Attila elmondta: „Itt a térségben hagyománya volt a növénytermesztésnek, én azt gondolom, hogy újból ez lehet a kitörési pont, hogy visszaállítjuk azokat a jól mûködõ szövetkezeteket és a mai kor szellemének megfelelõen átalakítjuk, hogy az itt élõ emberek itt tudjanak maradni, itt tudjanak termelni.” Mint említettük, a tevékenységek köre igen változatos a HajdúBihar megyei településeken (pl. Magyarhomorog, Derecske, Komádi, Hajdúnánás...), az egyik legérdekesebb talán mind közül a prém-nyúl projekt, amely először örösszakálon és Monostorpályiban indult el. A dél-bihari Mintaprogramban a tervek között szerepel, hogy a mezőgazdasági mintaproramokban megtermelt zöldséggel-gyümölccsel, illetve hússal bekapcsolódjanak az országos Mintamenza közétkeztetési Programba.

-csa-

Fotó: Matey István