Bolyhos László a Budapesti Pálinkafesztiválról

Bolyhos Lászlót, a Bolyhos Pálinka vezetőjét a 2011.május 5-8-a között megrendezendő Budapesti Pálinkafesztivállal kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük.



Bolyhos László a helyszínen bemutatja a Bolyhos Pálinkafőzdét

- Hogyan értékelné a 2011-es Budapesti Pálinkafesztivált?

- Szerintem kissé ellentmondásos a kép. Az kétségtelen, hogy a fesztivál szervezői remek munkát végeztek, a rendezés, a lebonyolítás profi munka volt. Az a promóciós tevékenység, a marketingötletek, a fesztivál kommunikációja, amivel lépten nyomon találkozhatott az ember több mint dícséretes. Csodálatos a környezet, az időjárás - noha kissé hűvösebb volt - a napsütés miatt kellemesnek volt mondható. Szóval, minden adott volt a sikerhez, ki is jöttek a fesztiválra 25 ezren.

Bolyhos

Bolyhos László (Bolyhos Pálinka vezetője): "Jó volt hallani a dicsérő szavakat, jó volt látni azt az érdeklődést, ami a pálinkáinkat kísérte"

Ám mégis azt kell mondanom, ez a fesztivál nem egyértelműen szolgálja a pálinka presztizsének széleskörű növelését, mitöbb a pálinka, mint nemzeti ital felemelkedését sem. Egyszerűen azért nem, mert a magas árak miatt sokan kiszorultak a fesztiválról. Azok, akik ugyan kedvelik a pálinklát, ám számukra sok az 1900 forintos belépő, magasak az árak, és emiatt el sem indultak otthonról. Talán ha ezen lehetne változtani, akkor akár 30-40 ezer ember is élvezhetné, ennek az amúgy kiváló fesztiválnak a hangulatát és persze a pálinkákat


Dr. Szűcs Lajos Pest megye elnöke a Budapesti Pálinkafesztiválon, mellette Bolyhos László,a Bolyhos Pálinka vezetője beszél a foglalkoztatásról


- A Bolyhos Pálinkafőzde tekintetében miket emelne ki ebből a hétvégéből?
- Ez a négy nap számunkra azért számít sikernek, mert azok, akik kinn voltak a fesztiválon találkozhattak a Bolyhos ágyaspálinkákkal. A látogatók 80 százaléka a fiatal korosztályt reprezentálta, ez pedig azt jelenti, hogy van jövője a pálinkának, akik húszegynéhány évesen már kedvelik a plinkát, így a mi pálinkáinkat is, évtizedekig a fogyasztóink lesznek.

Jó volt hallani a dicsérő szavakat, jó volt látni azt az érdeklődést, ami a pálinkáinkat kísérte. Még akkor is - és ez a másik nagy tanulsága számunkra a fesztiválnak - ha mi sem tudtuk megfelelő áron adni, ki kell mondani: olcsóbban a termékeinket. Azért nem, mert magas volt a stand bérleti díja, a forgalom 20 százalékát le kellett adni a szervezőknek, emellett, mint már említettem a belépő sem volt olcsó, és akkor még nem is beszéltem a mi és a kollégáink négynapos költségeiről, így a 2 és 4 centes kóstolókat sem tudtuk olyan áron adni, ami megfelelő lett volna a fesztiválozók pénztárcájának és generálta volna a forgalmat.


Így készül a Bolyhos a VI. Újszilvási Ágyaspálinka Fesztiválra


Úgy gondolom, ez a fesztivál mindazok ellenére amit említettem jó marketing lehetőség, de méginkább az lenne, ha valamilyen állami szerepvállással a pálinkafőzdék sok százezer, közel egymillós költségét nagyságrendekkel csökkenteni lehetne. Nem azt mondom, hogy a pálinkaműhelyeket ne terhelje költség, de kisebb, és akkor akár 40-50 pálinkafőzde is megjelenhetne a két budapesti pálinkafesztiválon, illtve sok tízezer látogató ünnepelhetné a pálinkát.



MCOnet-Kovács Tünde