Békés megye értéktára hungarikumokat is tartalmaz

Békés megye településeinek értéktárában találkozhatunk a népi mesterségek, népszokások, természeti értékek, tájjellegű élelmiszerek mellett a gyógyhatású termékekkel,  vagy éppen az ősi hitvilággal és mondavilággal.

Békés Megye

A magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvényben felhatalmazást kapott a Kormány, hogy rendeletben állapítsa meg

„a) a nemzeti értékek szakterületenkénti kategóriáit,

b) a nemzeti értékek és a hungarikumok kapcsán nyilvántartandó adatok körét, valamint az adatok egységes osztályozási, besorolási, nyilvántartási rendszerét,

c) a települési, tájegységi és megyei értéktárak létrehozására és gondozására, valamint a Települési és Megyei Értéktár Bizottságok, valamint a Külhoni Bizottság felállítására és mûködésére vonatkozó szabályokat,”

 

A törvény a piramis csúcsára helyezi a Hungarikumokat és erre a csúcsra a széles alapokról lehet feljebb és feljebb jutni.
Az alapot a települési, ágazati, és a határon kívüli közösségek értékei értéktárai adják, erre épül a nemzeti értéktár és legfelül a hungarikumok
Amikor az értékeinket említjük akkor minden olyan értékre gondolni kell, amely a múltunkban, vagy jelenünkben megtalálható a népi mesterségektől, a tudományokon keresztül, a természeti és épített örökségeken át.
Vannak olyan értékek, amit tudunk házhoz szállítani, de vannak olyanok is, amelyet el kell jönni, megnézni. Ezeket az értékeinket megbecsülés illeti és kötelesek vagyunk ezeket mások tudtára hozni, hiszen rólunk, nemzetünk értékeiről van szó.

 

A Békés Megyei Önkormányzat felkészülten várja a rendeletbe foglalt szabályokat, amely a megyei értéktár létrehozásáról rendelkezik, és a 75 településsel együtt a már megszokott partnerségben létrehozza az adatbázist, illetve elvégezze a kapcsolódó feladatokat. A részletes szabályozás megszületése előtt már elkezdődött egy tájékozódó adatgyűjtés, amely egyben a figyelmet is felhívja értékeink számbavételére.

 


Békés megye
Sokszínűség jellemzi Békés megye értéktárát

Meglepetések a megszokottak mellet!



Értékeink őrzése és ápolása minden magyar állampolgár kötelessége. Békés megye településeinek értárában találkozhatunk a népi mesterségek, népszokások, természeti értékek, tájjellegű élelmiszerek mellett, találkozhatunk gyógyhatású készítményekkel, egyedi (magyar) megoldásokkal a sportban, az ősi hitvilággal és mondavilággal. Békés megye településeinek közel fele megküldte már értéktárát a megyei önkormányzat részére és várjuk a többi település anyagát is. A fenti ritkaságok száma tovább bővülhet, amikor összeáll a teljes megyei lista. Nemzeti értékeink között előfordul olyan, amely csak Békés megyében található, ezért fontos feladat, hogy minél szélesebb pontosabb legyen az értékek feltárása lajstromba vétele.