Az első Hungarikum Boltot Nyíregyházán nyitotta meg Budi Gyula államtitkár

A Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával nyílt meg Magyarország első hungarikum szeküzlete, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei székhelyen. Az ünnepélyes megnyitón jelen volt a tárca parlamenti államtitkára, Budai Gyula is.

Az első Hungarikum Boltot Nyíregyházán
A nyíregyházi Hungarikum és Szalámiboltot a családi vállalkozásként működő helyi SOTEX Kft. hozta létre. Somogyi Tibor tulajdonos az MTI-nek elmondta: a vállalkozás hagyományos és tájjellegű élelmiszerek gyártásával és forgalmazásával foglalkozik.


Árulnak itt eredetvédett szatmári szilvapálinkát - amely már megkapta a hungarikum minősítést-, szatmári szilvalekvárt és mézes gyümölcsszörpöt.

budai gyula
A saját csomagolású termékek mellett az üzletben kalocsai fűszerpaprikát, szabolcsi akácmézet, tokaji és egri termelői borokat, valamint a Hortobágyi Ökoparkból származó, mangalica sertés, szürke marha, rackajuh és bivalyhúsból készült árukat is, de a termékek számmát folyamatosan bővíteni szeretnék.



Az államtitkár szerint  a hungarikumok olyan minőségi magyar kézműves termékek, amelyek hagyományos módon, régi receptúrák alapján, adalékanyagok nélkül készülnek, és a legegészségesebb élelmiszeripari áruknak számítanak.



Budai Gyula Nyíregyázán hangsúlyozta: a minisztérium segíti, hogy az ország valamennyi tájegységben a nyíregyházihoz hasonló, hungarikumokat árusító üzletek nyíljanak.

 

 

MTI/MCOnet