A világhírű kalocsai hungarikumokra figyelt az ország

A XXVIII. Paprikás Ételek Főzőversenyét - amely mára hazánk tíz legrangosabb gasztronómiai ékköve közé tartozik - Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, a szakmai program védnöke nyitotta meg.

 

A XXVIII. Paprikás Ételek Főzőversenye



Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterKalocsán, a 25. paprikafesztivál alkalmából rendezett gasztroshow megnyitóján elmondta: Szükség van rá, hogy a termelői háttér is erősödjön, ezért is támogattuk ebben az évben a paprika vetőmag beszerzését és erre készülünk jövőre is – hangsúlyozta a miniszter. Kiemelte a XXV. Kalocsai Paprikafesztivál „ráirányítja a figyelmet az értékeinkre”. Így a februárban hungarikummá vált kalocsai fűszerpaprikára és a népművészetre is. Ugyanis a világhírű kalocsai népművészetet, az írást, a hímzést és a pingálást, valamint a kalocsai fűszerpaprika-őrleményt 2014 februárjától már hivatalosan a hazai Hungarikumok között tudhatjuk.

A magyar paprika világszerte ismert, Észak- és Dél Amerikában megtalálható az üzletekben, fontos, hogy továbbra is ízléses csomagolással, komoly repertoárral, a hagyományos ízvilágot is megőrizve legyen jelen a termék ezeken a piacokon – fogalmazott Fazekas Sándor.

A gasztro show megnyitása előtt azonban a miniszter megnézte a Vízimadárparkot, ahol Kalocsa város elöljáróival és a környék polgármestereivel találkozott és beszélgetett a mezőgazdasági ágazat főbb kérdéseiről, illetve a valaha volt diákfarm újraélesztéséről.

 

-kt-