A legjobb minőségű alapanyagok kellenek a közétkeztetésbe - interjú Prohászka Bélával


Prohászka Béla a COMPLETE-FOOD ügyvezető igazgatójaként nyilatkozott a Menza Minta = Mintamenza Program országos kiterjesztése kapcsán rendezett programindító konferencián.

 

Prohászka Béla a COMPLETE-FOOD ügyvezető igazgatója a Mintamenza konferencián


Prohászka Béla Venesz díjas Olimpiai Aranyérmes Mesterszakács szakmai és koordinálási feladatokat lát el,  ezen belül fontosnak tartja a közpénzek hatékony felhasználását a közétkeztetésben. Lényeges szerinte, hogy milyen alapanyagok kerülnek a gyermekek elé!

"A legjobb minőségű alapanyagok kellenek, és a konyhákat lépcsőzetesen új konyhatechnológiával kell felépíteni. Közeljövőbeli célként az étlapok szezonalitását tűztük ki. Itt fontos, hogy a helyi kistermelők, őstermelők hogyan tudnak beintegrálódni" - véli Prohászka Béla, majd hozzátette, ezek az alapanyagok helyben termeltek, nem utaztatottak, ezért ásványi anyagokban, vitaminokban gazdagok.

 

mintamenza csapat

A Menza Minta = Mintamenza alapprogram kidolgozói is részt vettek a konferencián (jobbról a második Prohászka Béls mesterszakács)



Több szakhatóság, illetve minisztérum összehangolt munkája kell ehhez. "Nagyon fontos a Vidékfejlesztési Minisztérium, mert ott van az a szakmai szervezet, nevezetesen a Falugazdász Hálózat, amely tudja, hogy valakinek mekkora földterülete van, és hogy mit termel" - nyilatkozta Prohászka Béla.

Fontos szempont, hogy ha a gyerekek az óvodában, iskolában egészséges alapanyagokból készült ételeket fogyasztanak, akkor egészségesebbek lesznek. Ezért ez a program a nemzetgazdasági, népegeszésgügyi szempontból is fontos - zárta interjúját Prohászka Béla, a COMPLETE-FOOD ügyvezető igazgatója.

MCOnet