A külhoni magyar értékeket szeretné összegyűjteni a Földművelésügyi Minisztérium

V. Németh Zsolt, az Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára jelentette be, hogy pályázatot hirdettek határon túli szervezetek számára a külhoni magyar értékek összegyűjtésének támogatására.

A meghívásos pályázatot a Földművelésügyi Minisztérium (FM) megbízásából a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. írta ki, 48 millió forint vissza nem térítendő keretösszeggel.

V. Németh Zsolt, az Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára


A pályázatra minden kárpát-medencei magyarlakta régióból hívtak meg szervezeteket: a Kriza János Néprajzi Társaságot (Erdély), az Élő Erdély Egyesületet (Erdély), a Gazda Polgári Társulást (Felvidék), a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetet (Vajdaság), a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesületet (Kárpátalja), a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségét (Horvátország), a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösséget (Muravidék, Szlovénia) és a Burgenlandi Magyar Kultúregyesületet (Ausztria).

Ezen szervezetek tevékenysége révén jelentősen gyarapodhatnak majd a külhoni magyar értéktárak, hiszen V. Németh Zsolt szerint a határon túli magyar lakta vidékek értékeinek összegyűjtése ugyanolyan fontos, mint a belföldi magyar értékeké. Ezek is hozzájárulnak a felhalmozott egyetemes magyar értékekhez.

Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár szerint a szervezetektől azt is várják, hogy népszerűsítsék, támogassák, megszervezzék a határon túli hungarikum mozgalmat.



MTI/FM/MCOnet