A Karcagi Birkafőző Fesztivál a város legjelentősebb eseménye

A XVI. Karcagi Birkafőző Fesztiválon Dobos László Karcag, valamint Babák Mihály, Szarvas polgármestere is interjút adott a  Magyar Nemzeti Hungarikumok és Értékek Szövetsége (MNHSZ) munkatársának.

Interjú Dobos Lászlóval, Karcag polgármesterével

 


Dobos László, Karcag polgármestere elmondta, hogy ez a fesztivál a város életében az egyik legjelentősebb esemény, hiszen június utolsó szombatján 10-12 ezer ember látogat el erre a rendezvényre, immár 16.alkalommal. Náluk a birkapörkölt szinte szent ételnek számít, ezért szeretnék megmutatni mindenkinek. Azt is megtudhattuk, hogy minden évben meghívnak egy-egy testvértelepülést vagy olyan települést, amely valamilyen hungarikummal rendelkezik. 2014-ben Kalocsa lett a Karcagi Birkafőző Fesztivál díszvendége. A polgármester a térség hungarikumai közül a birkapörköltön túl megemlítette a mezőtúri fazekasságot, a mezőkövesdi hímzést emelte ki.

 

Interjú Babák Mihállyal, Szarvas polgármesterével




Babák Mihály, Szarvas polgármestere a rendezvényen elmondta, a karcagi birkapörkölt teljesen más stílusban készül, mint a "szarvasi tükrös", amelynek különleges a főzéstechnológiája: az egy kristálytiszta, csillogó pörkölt, amit nagyon szeretnek a karcagiak. Elmondása szerint régóta szoros kapcsolatban állnak Karcaggal: hosszú ideje járnak ide főzni a szarvasiak, de a Szarvasi Aratónapokon Karcag is volt már díszvendég, és a Szarvasi Víziszínházban is vendégül látják a karcagiakat. Hamarosan Szarvason is gasztronómiai fesztiválokkal várják a látogatókat: augusztusban a Szarvasi Horgász és Halas Gasztronómiai Napok, ősszel pedig többek között a Szilvanapok, és a Kolbászkészítő verseny is színesíti a Békés megyei programok listáját.

 

MCOnet