Szarvas és térsége gasztronómiai értékei jelentek meg a Szilvanapokon - Interjú Babák Migály polgármesterrel

A 17. alkalommal megrendezett Szarvasi Szilvanapokat Babák Mihály, Szarvas város polgármestere értékelte a Magyar Nemzeti Hungarikumok és Értékek Szövetségének.

Prohászka Béla,Babák Mihály, Timár András, Csonka Zsolt


Prohászka Béla, Babák Mihály polgármester, Timár András és Csonka Zsolt készítette el a Pálinkás szarvasi finomfalatokat


- Mit jelent a város számára a Szilvanapok?Prohászka Béla,Babák Mihály
- Ennek a gasztronómiai fesztiválnak a lényege, hogy jókat együnk és jól érezzük magunkat.  Megpróbáljuk bemutatni a termékeinket, hiszen nagyon sok egészséges terméket gyártanak a mi vidékünkön a méztől kezdve, a szilvalekváron át a pálinkáig... A mi térségünk étele a szegény ember étele, a szilva volt, és ezt a hagyományt máig megtartottuk, hiszen a szilvából rengeteg mindent lehet csinálni. Most azt bizonyítjuk be, hogy akármilyen húsos ételhez hozzá lehet párosítani ezt a gyümölcsöt. Prohászka Béla mesterszakáccsal és Lázár Zsolt esperes úrral finomabbnál finomabb ételeket készítünk és kóstoltatunk ezen a rendezvényen.

Szilvafőzéstől kezdve a szilvasütésen át a pálinkaminősítésig és a szilvás sütemények versenyéig volt itt minden, de aki a helyi ételeket a kolbászt, a csülköt szerette volna megkóstolni, arra is volt itt lehetősége.A gasztonómiai élmény mellett színes programok is tarkították a fesztivált.

Az időjárás most egy picit beleszólt az ünnepünkbe, néha eleredt az eső és egy koncertünk elmaradt, de ettől függetlenül rengeteg kiállító, rengeteg vendég és sok nagyon finom szilvás étel volt a rendezvényen.

Prohászka Béla,Babák Mihály
- Lehet-e már tudni, hogy az előző évekhez képest hogyan alakult a látogatószám?
- Számolgatni nem szoktam, inkább azt nézem, hogy mennyire van tele a város. Szarvas nemrég teljesen megújult, új terei, utcái vannak és most jóval több lehetőség van arra, hogy akár eső esetén is a vendéglátóhelyeken, vagy nagy sátrak alatt meghúzódjanak az emberek. Rengetegen voltak a három nap alatt Szarvason és ki is használták ezeket az új tereket.


- Hagyomány, hogy más településeket is meginvitálnak a rendezvényre. Idén mely magyarországi, illetve külföldi településeket látnak vendégül?
- Idén 8 testvérvárosunk volt jelen a Szilvanapokon,szerte a Kárpár-medencéből. A kínaiak sajnos nem érkeztek végül meg, és Szentegyházáról sem tudtak eljönni vendégek. De a többiek nagyon jól érezték magukat, imádják a szarvasi ételeket és magát a fesztivált is.


- Milyen ételt elkészítésében vesz részt idén?
- Az igazság az, hogy mi találjuk ki a receptet.. Alapvetően mindegyikben van egy kis hagyma, szalonna, többfajta hús, szilva, szilvalekvár és természetesen finom fűszerek... De minden egyes főzésünk más ízvilágot takar. Eddig mindig nagy sikerünk volt, sokan szeretnék ellesni a receptjeinket ezeken a fesztiválokon.


Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Hungarikumok és Értékek Szövetségének szakmai társelnöke hozzátette: a szombati napon 1000 adag szilvás ételt készítettünk Polgármester Úrral, vasárnap pedig körülbelül 600 adagot, amit szét is osztottunk a látogatók között. A 8 testvértelepülés mellett 7 járási település jellegzetes szilvás ételét készítettük el az adott település vezetőivel együtt.

 

Képek a rendezvényről elérhetőek IDE kattintva!

 

MCOnet-KT