Rózsa Sándort ismét megelevenítette Oszter Sándor színművész Ópusztaszeren

Rózsa Sándor születésének 200. évfordulójára az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark 2013. augusztus 2-3-4-én nagyszabású eseményt rendezett. Ezzel kapcsolatban kérdeztük az eseményen megjelent Oszter Sándor Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színészt, akit a „Rózsa Sándor” című filmben nyújtott alakítása tett országosan ismertté.


- Többek között Ön nyitotta meg a "Rózsa Sándor, ha…" című kiállítást. Mit tudna erről mesélni? Látogatható ez a tárlat még?

- A kiállítást különleges keretek között nyitottam meg: felvonult a hagyományőrző csapat, lövések dördültek, népi muzsika szólt, színes táncforgatag szórakoztatta a jelenlevőket. A kiállításon szerepeltek az általam Kondorosnak ajándékozott relikviák, melyeket a Rózsa Sándor tv sorozatban használtam: tőr, csikóbőrös kulacs, bugylibicska, bőrtarisznya és deréköv.

 Oszter Sándor

  Oszter Sándor a "Rózsa Sándor, ha…" című kiállítás megnyitóján 
- Közönségtalálkozót is tartott a rendezvény keretein belül. Milyet tapasztalatokról tudna beszámolni? Főként mi érdekelte az embereket?

- A Szeri csárdában tartott közönség találkozón az emberek leginkább a filmbeli élményeim és Rózsa Sándor élete, egyénisége iránt érdeklődtek.

Elmondtam, hogy ez volt az első filmem, 23 éves voltam és egy évig jártam rendszeresen lovagolni, hogy végül kaszkadőr nélkül tudjam leforgatni a jeleneteket. Annyira megszerettem Csillag nevű lovamat, hogy vele is aludtam az istállóban. A forgatás alatt rengeteg élményben volt részem.

 

Rózsa Sándort ismét megelevenítette Oszter Sándor színművész Ópusztaszeren

Rózsa Sándort ismét megelevenítette Oszter Sándor színművész Ópusztaszeren

 Rózsa Sándor a nép tudatában szabadságharcos hősként szerepel,  miután akárcsak  több nincstelen zsellér, ő sem volt hajlandó az idegen hadseregbe 12 évre bevonulni, betyárrá vált, de mindazt amit a gazdagoktól szerzett, a szegények között szétosztotta, támogatta a családfő nélkül maradt asszonyokat és gyerekeket, minden nap imádkozott, betartotta a böjtöket, soha nem káromkodott, sőt mástól sem tűrte el a káromkodást. Többször is börtönbe került, de amikor ’48-ban amnesztiát kapott, 150 betyárjával bekapcsolódott a Szabadságharcba.

 

MCOnet-KT