Interjú Prohászka Bélával a szilva gasztronómiai kultúrájáról

Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Hungarikumok és Értékek Szövetségének szakmai elnöke a 17. alkalommal megrendezett Szarvasi Szilvanapok kapcsán nyilatkozott.

 

Interjú Prohászka Bélával a szilva gasztronómiai kultúrájárólEz a rendezvény egy egyedi, hiszen tükrözi egy nép ottani mezőgazdasági, gyümölcstermesztési kultúráját, és azt, hogy ebből a gyümölcsből milyen fantasztikus ételeket lehet elkészíteni.Ennek a gyümölcsnek egy megélhetési kultúrája van, Szarvas városa ezért is választotta ezt a gyümölcsöt a fesztivál szimbólumaként - mondta a Magyar Nemzeti Hungarikumok és Értékek Szövetségének szakmai elnöke.

 

Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Hungarikumok és Értékek Szövetségének szakmai elnöke és Babák Mihály, Szarvas Város polgármestere

 

Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Hungarikumok és Értékek Szövetségének szakmai elnöke és Babák Mihály, Szarvas Város polgármestere a Szilvanapokon együtt főztek
Ha valaki azt mondja, hogy szilva, akkor legfőképpen a gyümölcsre gondol, esetleg a szilvapálinkára, netán a szilvalekvárra. A szilva ennél sokkal többről szól. Aperitifként készíthetünk belőle pálinkát, a gyermekek ihatnak rostos szilvalevet, az aszatlt szilvából is készülhet leves, de pulykamellbe is tölthetjük, befőttként pedig minden húshoz ehetjük. A fesztiválon pedig konkrét ételeket is készítettünk szilvából, desszertként pedig a szilváslepény, vagy a szilvalekváros papucs is megemlíthető - tette hozzá a mesterszakács.

 

 

 

MCOnet