Idén is máglyagyújtással ért véget a mohácsi busójárás

Idén is máglyagyújtással ért véget a mohácsi busójárás
Véget ért Mohácson az idei busójárás a hagyományos húshagyókeddi máglyagyújtással és a telet jelképező koporsó elégetésével.
A város főterén több ezer látogató gyűlt össze, hogy a borzas busóbundába öltözött, faragott álarcokat viselő hagyományőrzőkkel együtt kereplők, kolompok zajára elbúcsúztassa a telet. Az eseménysorozat hat napja alatt 35 helyszínen nyolcvan rendezvényt tartottak, a szórakoztatásról 1350 busó és egyéb maskarás gondoskodott, 350 árus, köztük népművészek, iparművészek, kézművesek, vendéglősök kínálták termékeiket. A busójárás alatt 80-100 ezer ember fordul meg a Duna-parti városban.


Idén is máglyagyújtással ért véget a mohácsi busójárás
Az idei busójárás a hagyományos húshagyókeddi máglyagyújtással és a telet jelképező koporsó elégetésével ért véget


Idén nagyon sok japán és brit turista, valamint számos francia látogató érkezett a baranyai városba. Mohács híres farsangi fesztiválját egy 1783-as feljegyzés említi először. A legenda szerint a helyi sokácok furfangos ősei a török megszállás elől a Duna túlsó partján lévő Mohács-szigetre menekültek. Álruhákat öltve tértek vissza a folyón átkelve, és rajtaütöttek a babonás törökökön, akik az ijesztő maskarásoktól megrémülve fejvesztve menekültek a városból.


MTI/T.D.