A Libamájfesztivál szervezői vásárlói segédletet is kidolgoznak a libamájhoz

Rejtettkamerás felvételekkel és NÉBIH-vizsgálattal mutattak rá az V. Libamájfesztivál szervezői arra, hogy 10-ből 9 helyen libamáj áron valójában kacsamájat kaphatunk Budapesten. A megtévesztés ellen is küzdenek a szervezők szeptember 6-8. között az Erzsébet téri gasztrofesztiválon. A NÉBIH-vizgsálat eredményei mellett egy könnyen elvégezhető tesztet is bemutattak a fogyasztóknak: ha a kisült máj zsírja sárgás, az kacsamáj, ha fehérebb, akkor libamáj. A fesztiválon sok érdekes étel, recept és Gasztro-DJ mellett megrendezik az első budapesti Libaolimpiát is.


A próbavásárlásokat a Libamájszövetség végezte, a vizsgálatokat pedig a NÉBIH laborja. A kutatás és a próbavásárlások rámutattak: 10 budapesti hentes üzeltből 9-ben libamáj áron valójában kacsamájat kapunk.

 

„A próbavásárlásokat olyan helyeken végeztük, ahol nem volt egyértelműen megkülönböztetve a két máj fajta. Termelőkkel és szakértőkkel összefogva kidolgoztunk egy vásárlók számára is könnyen értlemezhető szempontrendszert, amely támasztékot adhat a vásárláskor. Ezt a segédanyagot a Libamájfesztiválon mindenki a kezébe is veheti” – mondta el Ökrös Mariann, a Libamájszövetség elnöke.

 

libamáj, kacsamáj, fesztivál

Az V. Libamájfesztivál koncepciója, hogy rámutasson a liba- és kacsamáj közötti különbségekre 

Az V. Libamájfesztivál fő célja, hogy a hazai libamájfogyasztás mennyisége emelkedjen. Magyarország ugyanis libamájnagyhatalom a maga éves 1800 tonnás exportjával. Mi magyarok, azonban nagyon keveset fogyasztjuk ezt a hungarikumot. A fesztivállal a szervezők minden évben arra törekednek, hogy a lehető legszélesebb választékát mutassák be a libamájételeknek.

 

„Ha minden magyar  egy évben csak 30 deka hízottlibamájat fogyasztana, akkor az ágazat teljesen talpra állna és ez a magyar ínyencség méltó helyre kerülne a hazai gasztronómiában is. Mi ezért küzdünk” – hangsúlyozta Pap Krisztián, a rendezvény rendezője. Az idei fesztivál koncepciója, hogy rámutasson a liba- és kacsamáj közötti különbségekre és segítse a fogyasztókat abban, hogy képesek legyenek tudatosan vásárolni, valamint hogy legalább évente egy alkalommal mindenkinek legyen lehetősége megfizethető áron libamájat fogyasztani.

 

Ökrös Mariann,

Ökrös Mariann, a Libamájszövetség elnöke a fesztivál sajtótájékoztatóján a világ májtermelési tendenciájáról is beszámolt


 

„A Libamájfesztivált immáron ötödik alkalommal szervezzük, most a budapesti Erzsébet téren. Itt valóban eredeti, jó minőségű liba- és kacsatermékeket lehet megkóstolni, legyen szó húsról, májról vagy egyéb finomságokról” – mondta Pap Krisztián, a Libamájfesztivált szervező cég ügyvezetője. „A gasztronómiai különlegességeket családias hangulatú környezetben tálaljuk, ahol a gyermekes szülők is megtalálják az ízletes ételek mellett a kikapcsolódódási lehetőségeket. Budapesten első alkalommal rendezzük meg ugyanis a játékos Libaolimpiát, ahol akár csapatokkal is lehet jelentkezni és versenyezni”.

 

„A világ májtermelésének 90%-a ma már kacsamáj, a maradék 10% csak a libamáj. Annak viszont a 80%-át mi magyarok állítjuk elő. A libamájfesztivált évről évre azért rendezzük meg, hogy népszerűsítsük a liba- és kacsaételekkel kapcsolatos hagyományokat, valamint hogy a kilátogatók minél több formájában megkóstolhassák ezt a különleges hungarikumot” – nyilatkozta Ökrös Mariann, a Libamájszövetség elnöke.