A Bácskai Hurka- és Kolbászfesztiválon pálinkák és különleges kolbászok versengtek

A Bácskai Hurka- és Kolbászfesztivál idejére Bajára látogatott Prohászka Béla mesterszakács, a Mintamenza program szakmai vezetője, aki a rendezvényen készült ételeken túl a helyi menzát is értékelte.

VIII. BÁCSKAI HURKA ÉS KOLBÁSZFESZTIVÁL
– Bács-Kiskun megyében nagyon jó szakmai csapat dolgozik a MintaMenzán. Nem csak az étel minősége és tálalása mintaszerű, hanem a fogyasztókkal való kapcsolattartásban, informálásban is élen járnak. Ennek alapján állítják össze az étlapot, amelynek kínálata értesüléseim szerint népszerű a fogyasztók körében – mondta el a szakember a sajtónak. Baján a Baja Marketinf Kft. Gyermekétkeztetése felel a közétkeztetésért: az intézmény három főzőkönyhájáról naponta mintegy 3 ezer adagnyi étel kerül ki.Az ország hat legjobb téli fesztiválja közé rangsorolt III. Bácskai Hurka- és Kolbászfesztivált  2015. febr. 07-én rendezték meg Baján, ahol remek étkek készültek, melyekhez hasonló minőségű bor és pálinka dukált.  Különlegességként pedig almás-fahéjas és aszalt szilvával ízesített,valamint hal- és nyúlkolbász is készült a fesztiválon. Az egészségesen élő bajai családok évének jegyében a szervezők különösen nagy hangsúlyt fektettek az egészséges életmód támogatására.


Volt pálinka verseny, de természetesen a kolbászokat is szakértő zsűri vette górcső alá. Idén 18 csapat nevezett be, a legkülönfélébb cégek, baráti társaságok, sport egyesületek, vidéki önkormányzatok vállalták  a megmérettetést. A kolbászokat Ambrus Zoltán, a békéscsabai kolbászklub elnöke, Virág Tibor, a Bányai Júlia SZKI igazgatója, Farkas Attila, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség képviselője és Fülöp Zsolt a Pick Szalámi Szeged képviselőjének munkáját elnökként Prohászka Béla mesterszakács, a Magyar Nemzeti Hungarikumok és Értékek Szövetségének alelnöke kóstolta és bírálta el.


A díjnyertes termékek mind jellegezetesen bácskai ízvilágú kolbásznak bizonyultak. Vizsgálatnak vetettük alá a sütés, elkészítés módját, de a fűszerezését, illatot is. A hagyományos só, bors, fokhagyma és fűszerpaprika használat mellett találkoztunk köménymagos, kakukkfüves ízesítéssel is. A csapatok érezhetően nagyon komolyan vették a kihívást, többen közülük a disznótorok hangulatát felidéző asztaldíszítéssel, ruházattal is készültek, színesítve ezáltal a rendezvényt – értékelte a zsűri elnöke, Prohászka Béla mesterszakács.

 

 

-csa-