800 kézműves mutatkozott be a Mesterségek Ünnepén

800 kézműves mutatkozott be a Mesterségek Ünnepén
A 31. Mesterségek Ünnepén, a budai Várban több mint nyolcszáz kézműves mester mutatkozott be, idén a magyar népi díszítőművészet egyik leggazdagabb területe, a hímzés állt a középpontban.
Az eseményen több mint tíz ország mestere vett részt, a díszvendég Mongólia volt. V. Németh Zsolt, környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár a megnyitón a kézművesség hagyományairól beszélt, melyen keresztül közelebb kerülhetünk nemzeti és kulturális identitásunkhoz, önismeretünkhöz, öndefiníciónkhoz.800 kézműves mutatkozott be a Mesterségek Ünnepén
A 31. Mesterségek Ünnepén a középpontban a hímzés állt


Éévek óta hagyomány, hogy a fesztiválnak egy ország a díszvendége, az idén Mongóliára, a mongol kézművességére és zenére esett a választás. A rendezvényen mongol kovácsok, ötvösök, ezüst- és aranyművesek mutatkoztak be, valamint a résztvevők megismerhették a hagyományos mongol viseletet és a speciális fonási technikát is. Az eseményre jakutföldi, Szahalin-szigeteki, üzbég, kínai, tádzsik, kirgiz, türkmén, kazahsztáni és algériai mesterek is érkeztek, továbbá nemzetközi kovácstalálkozót is tartottak és megemlékeztek a reformáció 500. évfordulójáról is.


/T.D.