Sócsökkentés fokozatosan - interjú Prohászka Bélával

A Mintamenza Program szakmai vezetője, Prohászka Béla a 2015. január 1-vel életbe lépő közétkeztetési rendelet legsarkalatosabb pontjaival kapcsolatban nyilatkozott. Hangsúlyozta: a menzai étkezés szabályozása fontos ahhoz, hogy egészséges legyen a magyar társadalom. 

A magyar közétkeztetést kormányrendelet határozza meg, amely a 2011.augusztus 1-i Országos Tisztifőorvosi ajánlást váltotta ki. 2014. december 31-ig lehetett önkéntesen csatlakozni a Mintamenza Programhoz az ajánlások alapján, ám természetesen 2015-ben is lehet csatlakozni, csak most már az új közétkeztetési rendeletet alapul véve - ismertette Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács.

 

 

Interjú Prohászka Bélával az új közétkeztetési törvényről



Egy jól  működő rendelet fontos ahhoz, hogy leszabályozza a folyamatokat, mert így lehet biztosítani az ellátottaknak a magas színvonalú ellátást, mind az alapanyagra, mind a főzéstechnológiára, vagy éppen az étkezési kultúrára vonatkozóan  - véli Prohászka Béla, a Complete-Food Kft. ügyvezetője. Példaértékűnek nevezte, hogy a rendelet összeállításánál a Mintamenza Program és a Magyar Nemzeti Hungarikumok és Értékek Szövetsége javaslatait is figyelembe vették a jogalkotók.

 

közétkeztetési törvény

 

Fontos a fokozatos sócsökkentés minden korosztály esetében



A törvényben elő van írva a korcsoportos étkeztetés: külön a bölcsődei, az óvodai, az alsó- és felsőtagozatosok, a szociális ellátásban résztvevők, valamint a büntetésvégrehajtásban és a katonai ellátásban résztvevők. Ennek oka, hogy minden korcsportnak megvan a maga élettani sajátossága, ezért nagyon fontos, hogy mind mennyiségben, mind beltartalmilag  a legjobbat nyújtsuk számukra, és egészséges legyen a magyar társadalom – hangsúlyozta.

 

Prohászka Béla

A Mintamenza Program szakmai vezetője, Prohászka Béla adott interjút az új közétkeztetési törvénnyel kapcsolatban



A só-kérdéssel kapcsolatban kifejtette: a magyar ember gasztrokulturális szokása, hogy már kóstolás előtt sózunk. Ezért a rendelet azt írja elő, hogy  maradhat a sótartó - és a cukortartó - az ebédlőben, csak nem azon az asztalon, ahol a fogyasztás történik. Emellett ismertetni kell a sóra és cukorra vonatkozó veszélyeket, úgy mint a magas vérnyomás és az elhízás. „Szakácsként én magam is tudom, hogy só nélkül nem lehet ételt készíteni, de a fokozatosság elve mellett kell a bevitt sómennyiséget csökkenteni 2020-ig. Hosszú távú célunk ugyanis, hogy egészséges alapanyagokból, de finom ételeket kínáljunk, amit szívesen fogyasztanak” – mondta Prohászka Béla, hozzátéve: a közétkeztetési törvény betartásához nagyon fontos, hogy jól képzett szakemberek vegyenek részt a folyamatokban .

 

közétkeztetési törvény

 

A jól képzett szakemberek is fontosak a közétkeztetési törvény betartásához



„Az elkövetkező négy hónapban figyelembe vesszük a fogyasztók véleményét is, amelyeket megszerkesztve átnyújtunk a jogalkotóknak abból a célból, hogy 2015. szeptember 1-vel akár még élvezhetőbb, még kivitelezhetőbb legyen ez a rendelet” – vetette fel a Magyar Nemzeti Hungarikumok és Értékek Szövetségének alelnöke.

 

MCOnet