A sófogyasztás csökkentése az egyik fő cél a közétkeztetésben

A Mintamenza Program tapasztalataira alapozva 2015. január 1-től változik a közétkeztetésről szóló rendelet, amely szabályozza az iskolai menzákon, kórházakban adandó ételek elkészítését, tápanyagtartalmát, és mérföldkő a sófogyasztás csökkentésében.


Erről tartott tájékoztatót Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár és Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, valamint Martos Éva, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet főigazgatója. A főigazható asszony felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar lakosság sóbevitele háromszorosa az ajánlottnak. Zombor Gábor arra is felhívta a figyelmet, hogy már napi egy grammal kevesebb só is jelentősen csökkentheti a magas vérnyomást.

 

 

Januárban lép életbe a közétkeztetésről szóló rendelet




Novák Katalin elmondta: az új közétkeztetési rendelet a különböző életkori csoportokra lebontva meghatározza, hogy a különböző táplálékcsoportokból mennyit kell biztosítani a gyerekeknek, rögzíti az irányadó tápanyag-beviteli normákat, a tiltott élelmiszereket, és előírja, hogy az asztalokra nem lehet kihelyezni a só- és cukorszórókat (de külön lehet kérni őket), és táblán kell felhívni a figyelmet a túlzott só- és cukorfogyasztás következményeire.

 

 

Nem lehet az asztalokon só- és cukorszóró

 




A tájékoztatón elhangzott: A Mintamenza Program tapasztalatai alapján a jelenleg a közétkeztetésre fordított összegből a rendelet által előírt tápanyagok beszerezhetők, az ételek előállíthatók.  Így a sokak által megfogalmazott aggályok ellenére nem várható a menzai díjak emelkedése a rendelet miatt. Ráadásul 2021-ig, fokozatosan kell elérni az ajánlott sómennyiséget. A rendelet betartását ellenőrizni fogják



 

Emberi Erőforrások Minisztériuma/MTI/MCOnet


fotó: Árvai Károly