A hungarikumok száma 15-re emelkedett: a pálinka, a törkölypálinka és a herendi porcelán is felkerült a listára

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, a Hungarikum Bizottság elnöke 2013. márciusában jelentette be, hogy a ezentúl a herendi porcelán, a pálinka és a törkölypálinka is hivatalosan hungarikumnak minősül.

A herendi porcelán, a pálinka és a törkölypálinka is hungarikum lett

 

 

A Hungarikum Bizottság Herenden tartott kihelyezett ülést, ahol Fazekas Sándor elmondta: a pálinka nemzeti ital, igazi magyar sajátosság, az elkészítés módja, a termelés, az ízvilág része a magyar hétköznapoknak és ünnepeknek egyaránt.     

A herendi manufaktúra a magyar design, a magyar kreatív ipar, a magyar jövő egyik leghagyományosabb pillére marad, ennek fontos megerősítése a Hungarikum Bizottság döntése – tette hozzá Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes.

Závogyán Magdolna, a Nemzeti Közművelődési és Közgyűjteményi Intézet főigazgaója

Závogyán Magdolna, a Nemzeti Közművelődési és Közgyűjteményi Intézet főigazgaója előadást tart a Hungarikum Bizottság előtt Herenden



A Hungarikum Bizottság első vidéken tartott ülésére meghívást kapott Závogyán Magdolna, a Nemzeti Közművelődési és Közgyűjteményi Intézet főigazgaója is, aki a közművelődés értékőrző szerepéről, a hungarikum törvényből adódó szakmai feladatokról és kihívásokról tartott előadást a bizottság előtt.

A hungarikum törvényt tavaly tavasszal fogadta el a parlament, a Hungarikum Bizottság tavaly ősszel kezdte meg működését. A listára eddig kulturális, szellemi és épített örökségek a törvény erejével kerülhettek fel, mostantól azonban “külső” kezdeményezésre is hungarikummá válhat valami: a pálinkát és törkölypálinkát a Pálinka Nemzeti Tanács, a herendi porcelánt a Herendi Porcelánmanufaktúra javasolta a sorba.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, a Hungarikum Bizottság elnöke

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, a Hungarikum Bizottság elnöke és Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes Herenden, a Hungarikum Bizottság ülésén

 

 

Új Hungarikumaink:

A herendi porcelán:


A Herendi Porcelánmanufaktúra 1826. évi alapítása óta hagyományaihoz hűen készíti kézműves remekműveit. A nyers porcelánmassza megmunkálása a korongozó, öntő szakembereken át a kemence értéket teremtő tüzén keresztül a festőecset utolsó simításáig kézi úton történik mind a mai napig Herenden. A Herendi Porcelán: Hungarikum, a Magyar Örökség része. (Forrás: Wikipedia)Dr. Fazekas Sándor


A Pálinka:

A pálinka az erjesztett gyümölcsök lepárlásával készülő gyümölcspárlatok egy hagyományos, magyar fajtája. A név eredetvédettséget élvez: a „pálinka” elnevezést csak Magyarország és négy osztrák tartomány használhatja. Leggyakoribb alapanyaga a szilva, a körte, az alma, a kajszibarack, a cseresznye, a szőlőtörköly és az eper, de bármilyen Magyarországon termett gyümölcsből (az osztrák tartományokban csak helyi kajszibarackból) készülhet. (Forrás: Wikipedia)


A Törkölypálinka:

A törkölypálinka erjesztett szőlőtörkölyből készülő, emésztést segítő, étkezés után kis mennyiségben fogyasztott párlat, az egyik legrégebbi pálinkafajta.A 2008. évi LXXIII. pálinkatörvény szerint csak olyan törkölypárlat nevezhető törkölypálinkának, amelyet Magyarországon termett szőlő törkölyéből készítenek, valamint cefrézését, párlását, érlelését és palackozását is Magyarországon végezték, valamint édesítés és színezés nélkül palackozták. (Forrás: Wikipedia)

 

Képek: www.mmikl.hu

MTI/MCOnet