Többek között a magyar akáccal bővült a Hungarikumok köre

A Hungarikum Bizottság szarvasi ülésén hungarikummá nyilvánította magyar akácfát és a magyar akácmézet, a Zsolnay Kulturális Negyedet, a Herz téliszalámit, az Ilcsi szépítő füveket, a makói hagymát és a klasszikus magyar nótát.

Fazekas Sándor,

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a testület kihelyezett ülését követő sajtótájékoztatón elmondta: az akác és az akácméz hungarikummá nyilvánításában a bizottság pénteken egyhangú döntést hozott.A magyar akác az alföldi és a vidéki táj elengedhetetlen része,  az akácméz pedig kiváló és egyedülállóan népszerű terméke a hazai méhészetnek. Fazekas Sándor, Babák Mihály Szarvas polgármestere és a bizottság tagjai a döntést követően jelképesen elültettek egy nemesített gömbakácot.


A szarvasi kihelyezett ülésen arról is döntés született, hogy a Magyar Értéktár a Teodora Kékkúti és a Kereki ásványvizekkel, a kizárólag itthon működő magyar védőnői szolgálattal, a vizsolyi bibliával és a református templommal, valamint nemzeti fegyverünkkel, a honfoglaláskori nyíllal bővül.


A hungarikum törvény szerint most már bárki kezdeményezheti egy termék hungarikummá nyilvánítását. Bármely állampolgár, civil és gazdasági szervezet kezdeményezheti, hogy szellemi és kulturális javaink, szokásaink, jelképeink és egyedi termékeink közül valamelyik bekerüljön az alulról felfelé építkező Magyar Értéktárba. Május 15-ike és június 15-ike között Magyarországon nemzeti értékeket és a hungarikumokat népszerűsítő kommunikációs kampányt indítottak.



MTI/Vidékfejlesztési Minisztérium/MCOnet

Fotó: Rosta Tibor, MTI