Hódmezővásárhely - 'Hungarikumok és Nemzeti Értékek' konferencia

A „Hungarikumok és nemzeti értékek” című országos konferenciasorozat 5.  állomásaként Hódmezővásárhelyen a Polgármesteri Hivatal dísztermében többek között a Nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének törvényi szabályozásáról, Helyi értéktárak szervezéséről hallhattak előadást az érdeklődők.

A Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Hungarikum Bizottság Titkársága rendezésében került sor a 'Hungarikumok és Nemzeti Értékek' konferenciára, melyet Almási István, Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város polgármestere nyitott meg.

 

Dr. Horváth Zsolt

Dr. Horváth Zsolt országgyűlési képviselő Veszprémből hozott példákat




Gyaraki Zoltán, a Hungarikum Bizottság titkára a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének törvényi szabályozásáról beszélt, de szó esett  a rendszer felépítéséről és folyamatáról, a Hungarikum Bizottság és a Szakbizottságok feladatairól is.

Závogyán Magdolna,

Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet főigazgatója a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtéséről tartott előadást

 


A rendezvény második felszólalója Zobor Enikő szakmai tanácsadó, vezető-tanácsos volt, aki a törvény gyakorlati oldalával ismertette meg az érdeklődőket. Őt követte Dr. Horváth Zsolt országgyűlési képviselő, aki egy konkrét példát hozott a Veszprém megyei értékfeltáró tevékenységről. Végül, de nem utolsó sorban  Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet főigazgatója arról beszélt, hogy a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésében milyen szerepet vállalt a Művelődési Intézet.

 

Forrás:mmikl.hu

-tk-