Agyagedényes babfőzés lesz Mohácson

Agyagedényes babfőzés lesz Mohácson
Immár 25. alkalommal elevenítenek fel egy régi sokac hagyományt Mohácson, augusztus első szombatján agyagedényes babfőzésre kerül sor.
A lefedett cserépedényekben készített étel a földeken dolgozó idősebb délszlávoktól ered, akik - hogy a munka is haladjon és ebéd is legyen - feltették a füstölt hússal ízesített babot egy agyagedénybe, amely mellé tüzet gyújtottak. A cserépfazék a tűzzel nem érintkezett, csak a hő melegítette fel annak tartalmát. Így őrizni sem kellett, csak adott esetben minden sor kukorica vagy szőlő kapálása után kóstoltak, raktak a tűzre és folytatták a munkát. Mivel az agyag nagyon rossz hővezető, felforrás után sokáig tartja a meleget. Ezt a tulajdonságot kihasználva alkalmazták az agyagedényt a mindennapi életükben. 


Agyagedényes babfőzés lesz Mohácson
Tavaly már ezren voltak kíváncsiak a fesztiválra, ahol mintegy 220 agyagedényben főtt az ételkülönlegesség


Az agyagedényes főzés szokásának felelevenítésére első alkalommal egy baráti kör gyűlt össze huszonöt évvel ezelőtt Mohácson. Tavaly már ezren voltak kíváncsiak a fesztiválra, ahol mintegy 220 agyagedényben főtt az ételkülönlegesség. Az ünnepélyes tűzgyújtás szombaton 14 órakor lesz, a napot utcabál zárja: a közönség szórakoztatásáról a Juice zenekar gondoskodik. 


MTI/T.D.